Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ DIEGO ARMADO MARADONA


DIEGO ARMADO MARADΟΝA

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1960
.ΕΧΕΙ ΥΨΟΣ 1.66 ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΔΕΚΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ
ΑΠΟ ΤΟ 1976 ΩΣ ΤΟ 1997

ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ

1976-1981 ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ 166συμ-116γκολ
1981-1982 ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ 40συμ-28γκολ
1982-1984 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 58συμ-38γκολ
1984-1991 ΝΑΠΟΛΙ 259συμ-115γκολ
1992-1993 ΣΕΒΙΛΛΗ 29συμ-7γκολ
1993 ΝΙΟΥΕΛΣ ΟΛΝΤ ΜΠΟΙΣ 7συμ-0γκολ
1995-1997 ΜΠΟΚΑ ΤΖΟΥΝΙΟΡΣ 31συμ-7γκολ

ΤΙΤΛΟΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ


1981 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ (ΜΠΟΚΑ)
1983 ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)
1987 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΤΑΛΙΑΣ (ΝΑΠΟΛΙ)
1988 ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΙΤΑΛΙΑΣ (ΝΑΠΟΛΙ)
1989 ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ (ΝΑΠΟΛΙ)
1990 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΤΑΛΙΑΣ (ΝΑΠΟΛΙ)
1991 ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΙΤΑΛΙΑΣ (ΝΑΠΟΛΙ)

ΤΙΤΛΟΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1979 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ
1986 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
1990 ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
1993 ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΡΤΕΜΙΟ ΦΡΑΝΚΙ

Οταν μιλάμε για έναν παίκτη της αξίας του ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΤΙΕΓΚΟ μιλάμε για έναν ΥΠΕΡΠΑΙΚΤΗ παγκόσμιας κλάσης που όμοιο του δεν είδαμε στο παρελθόν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δούμε και στο μέλλον.
Ενας ΠΑΙΚΤΗΣ εκρηκτικός,με απίστευτη τεχνική κατάρτιση δυνατός,γρήγορος με φαντασία στο παιχνίδι του,με αριστοτεχνικά χτυπήματα φάουλ,πανέξυπνος πραγματικός ΗΓΕΤΗΣ.Εκανε πράγματα ασύλληπτα για την εποχή του που ακόμα και σήμερα σπάνια βλέπουμε.Η μπάλα του έδειχνε τυφλή υποταγή και τον υπάκουε σε κάθε πρόσταγμα του.Οσοι ήταν τυχεροί και τον είδαν να παίζει έστω και μια φορά έχουν να λένε για τον ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΗΓΟ ΜΕ ΤΟ ΔΕΚΑ ΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ.

Στον αιώνα που πέρασε είδαμε αναμφίβολα και άλλους μεγάλους παίκτες,όμως κανένας δεν φτάνει τον ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΙΕΓΚΟ.Και δεν τον φτάνει γιατί εκτός απο μεγάλος μπαλαδόρος ο ΝΤΙΕΓΚΟ τόλμησε να κάνει κάτι που κανένας απο τους υπόλοιπους δεν τόλμησε. Να πάει δηλαδή σε μια μικρομεσαία ομάδα της Ιταλίας(ΝΑΠΟΛΙ) ,σ΄ένα αναμφίβολα δύσκολο πρωτάθλημα και να την κάνει μόνος του πρωταθλήτρια Ιταλίας και πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη,με αποκορύφωμα το κύπελλο ΟΥΕΦΑ(1989).
Και όλα αυτά κόντρα στο κατεστημένο της Ιταλίας (ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ,ΜΙΛΑΝ ΙΝΤΕΡ) και με ελάχιστη βοήθεια,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων(ΚΑΡΕΚΑ).Δεν είναι τυχαίο που στην ΝΑΠΟΛΙ λατρεύεται ακόμα και σήμερα σαν ΘΕΟΣ.Αλλά και στην Εθνική ομάδα της ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ πήρε μόνος του ένα παγκόσμιο νέων(1979)και ένα ΜUNDIAL(1986)και του κλέψανε άλλο ένα (1990) επειδή τους χάλασε τα σχέδια που ήθελαν τελικό ΙΤΑΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ.Ολα αυτά δεν τα έχει κάνει κανένας άλλος.ΜΟΝΟ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ.

Ακούω πολλούς να λένε ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε παίκτες διαφορετικών εποχών γιατί το ποδόσφαιρο συνεχώς αλλάζει απο εποχή σε εποχή.Σωστό αλλά κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και δυσκολίες.Και στην εποχή του ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΤΙΕΓΚΟ το Ισπανικό και το Ιταλικό πρωτάθλημα ήτανε δύσκολο με κλειστές άμυνες και σκληροτράχηλους αμυντικούς αλλά τον ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ τον βλέπανε με τα κυάλια.Αλλοι (Πελε) προτίμησαν το σαφώς πιο υποτιμημένο και μικρότερης δυσκoλίας βραζιλιάνικο πρωτάθλημα απο το να έρθουν να μας δείξουν αν και πόσο αξίζουν.
Αλλά και στίς εθνικές τους ομάδες οι περισσότεροι είχαν δίπλα τους πολύ μεγάλους παίκτες, και τα κύπελλα που πήραν δεν είναι αποκλειστικά δικό τους κατόρθωμα αλλά αποτέλεσμα των πολύ καλών ομάδων που είχαν.Μπορεί να πεί κανείς ότι ο ΠΕΛΕ πήρε μόνος του τρία παγκόσμια;Δεν νομίζω,με τόσους παικταράδες δίπλα του.
Μπορεί να πεί κανείς ότι ο ΖΙΝΤΑΝ πήρε μόνος το παγκόσμιο το 1998;Πολύ αμφιβάλω με τόσους παικταράδες δίπλα του και με τις ευλογίες της FIFA.Φυσικά τα παραδείγματα είναι πολλά αλλά όσο και να ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρεί άλλον παίκτη εκτός απο τον ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ που να έχει πάρει μόνος του παγκόσμιο κύπελλο.Αμφιβάλει κανείς ότι η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ το 1986 δεν θα ήταν ούτε στά ημιτελικά αν δεν ήταν ο ΑΡΜΑΝΤΟ;Δεν νομίζω.Ολα αυτά δείχνουν πόσο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΗΤΑΝΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ.

Αυτό φάνηκε και σε σχετικό δημοψήφισμα της FIFA που πήραν μέρος άνθρωποι ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ και που επέλεξαν τον ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.Γιατί ο κόσμος ξέρει να εκτιμάει τις ΑΞΙΕΣ και θέλει αυτούς που τολμούν να τα βάζουν με το κατεστημένο και να κατακτούν τίτλους ΜΕΣΑ στα γήπεδα.Και ο μόνος που τα έβαλε με το κατεστημένο της FIFA και του Ιταλικού ποδοσφαίρου ήτανε ο ΝΤΙΕΓΚΟ.

Πρώτα στην ΝΑΠΟΛΙ έσπασε το κατεστημένο των ΜΙΛΑΝ ΙΝΤΕΡ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ,παίρνοντας πρωταθλήματα και ριχνοντάς τους πολλές ΤΡΙΑΡΕΣ.Και μετά το 1990 στο παγκόσμιο της Ιταλίας του το κλέψανε με το ανύπαρκτο πέναλτι στον τελικό αφού πρώτα όμως είχε αποκλείσει τους Ιταλούς μέσα στο σπίτι τους.Κάτι που οι Ιταλοί δεν του το συνχώρησαν ποτέ.
Το 1994 επειδή το είχανε τάξει στην Βραζιλία τον βγάλανε ντοπέ ,γιατί θα τους το έπαιρνε πάλι μόνος του.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η FIFA και οι Ιταλοί να του κυρήξουν πόλεμο συκοφαντώντας τον και ρίχνοντας του πολύ λάσπη.Βέβαια φταίει και αυτός γιατί παρασύρθηκε και έμπλεξε με την κοκαϊνη δίνοντας έτσι το δικαίωμα να σπιλωθεί το ονομά του και να τελειώσει άδοξα μια ονειρεμένη καριέρα.

Παρόλα αυτά ο ΝΤΙΕΓΚΟ πάντα θα είναι στίς καρδιές και το μυαλό όλων αυτών που αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο και θέλουν να βλέπουν παίκτες με το βλέμμα του,με το πάθος του,με την τεχνική του,με το κλάμα του.

Αλήθεια ποιός θα ξεχάσει το ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ(1986),ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ πάλι το 1986,την μαγική ενέργεια του και το έτοιμο γκολ στον ΚΑΝΙΓΙΑ κόντρα στην Βραζιλία(1990),το κλάμα του μετά την ΚΛΟΠΗ με την Γερμανία το 1990 στον τελικό,το παιχνίδι του και το γκόλ απέναντι στην ΕΛΛΑΔΑ (1994) τα εκπληκτικά φάουλ του,τις αέρινες ντρίπλες του και τις μαγικές πάσες του στην ΝΑΠΟΛΙ,και το απίστευτο πάθος του σε όλα τα παιχνίδια.

Για να θυμηθείτε οι παλιότεροι και να μάθετε οι νεότεροι ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο.ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ,ΣΤΟΝ ΘΕΟ DIEGO ARMADO MARADONA.

ΥΓ.Να και μια δήλωση που τα λέει όλα απο τον ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΙΕΓΚΟ:

<<ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΕΛΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ,ΕΓΩ ΤΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ>>

2 σχόλια:

exotrela είπε...

Σε άσχετο χρόνο,έθιξες την μεγαλύτερη μορφή που πέρασε από αγωνιστικό χώρο.
Δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιες πρωσοπικότητες όμως

HAMMER είπε...

ΦΙΛΑΡΑΚΟ δεν πειραζει.Ηταν υποχρεωση μου να γραψω για τον θεο.