Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΔΕ ΞΕΧΝΩ....


Σήμερα, για μας δεν είναι ημέρα εκλογών...
Δεν είναι ημέρα δημοσκοπήσεων...
Είναι ημέρα μνήμης....

Ήταν ξημερώματα Δευτέρας. Ακριβώς πριν από 10 χρόνια... Ο ΠΑΟΚ μας είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και περιχαρείς οι οπαδοί του δικεφάλου γύριζαν νύχτα με τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.


Το τελευταίο λεωφορείο με οπαδούς του ΠΑΟΚ δεν έφτασε ποτέ. Στην καταραμένη κοιλάδα των Τεμπών και συγκεκριμένα στις 4:15 το πρωί το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επενέβαιναν 77 αδέρφια μας, συγκρούστηκε στην προσπάθεια να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα με διερχόμενο φορτηγάκι και ανατράπηκε πέφτοντας σε χαντάκι, σκορπώντας το θάνατο σε 6 φίλους του ΠΑΟΚ καθώς και στον οδηγό του δευτέρου οχήματος.

Από τα συντρίμμια του λεωφορείου ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης 20 χρόνων, Δημήτριος Ανδρεαδάκης 25 χρόνων, Χριστίνα Τζιόβα 18 χρόνων, Αναστάσιος Θέμελης 22 χρόνων, Γεώργιος Γκανάτσιος 22 χρόνων, Κυριάκος Λαζαρίδης 17 χρόνων, καθώς και Αστέριος Αγκζιώτης 68 χρόνων, ο οδηγός του μικρού φορτηγού που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα.


Οι έξι νεκροί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ ήταν όλοι τους μέλη του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Κορδελιού. Όλη η οικογένεια του ΠΑΟΚ βυθίστηκε σε βαρύ πένθος και το θετικό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Σημασία δεν έχει ποιος και τι έφταιξε και έγινε το δυστύχημα. Σημασία έχει ότι χάθηκαν 6 παιδιά στο άνθος της ηλικίας τους.... Αυτά τα παιδιά τιμάμε (και) σήμερα. Αυτά τα παιδιά θα τιμήσουμε και στο αυριανό αγώνα...



ΑΔΕΡΦΙΑ ΖΕΙΤΕ
ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ


Ο τερματοφύλακας


Μια ποδοσφαιρική ομάδα αποτελείται από 11 παίχτες και σε κάθε ματς καλείται να αντικρούσει τους αντίστοιχους 11 της αντιπάλου. Συνεπώς, αν για οποιοδήποτε λόγο παραταχθεί με λιγότερους τότε εκ των πραγμάτων θα έχει πρόβλημα, εκτός και αν κάποιοι αποδόσουν στο 110%..
Ο ρόλος του τερματοφύλακα σε έναν αγώνα είναι καίριος. Κι αυτό γιατί είναι ο τελευταίος με τον οποίο διαπραγματεύεται το σκορ, την αλλαγή του κάθε φορά. Ο σκοπός βέβαια για τον τερματοφύλακα είναι, σε αυτή τη διαπραγμάτευση, να μην "συμφωνεί" ποτέ με την αλλαγή του σκορ. Για να το καταφέρει αυτό δεν αρκεί απλά μια απόκρουση, αλλά η σωστή του κίνηση πριν και μετά απ αυτή. Η ομάδα είναι σαν μια ορχήστρα με μαέστρο τον τερματοφύλακα. Όποιος έχει παίξει ποδόσφαιρο ξέρει ότι ακόμη και στην ψυχολογία του επιθετικού επιδρά η σιγουριά στα μετώπισθεν.
Δεν είναι τυχαίο που στα πρόσφατα ντέρμπυ από πλευράς ΑΕΚ οι Σάχα και Μπλάνκο είχαν μετριότατη απόδοση και στο προχθεσινό ματς με την Μπενφίκα παρουσιάστηκαν και οι δύο εντελώς διαφορετικοί, προς το καλύτερο.
Ο τερματοφύλακας είναι ο μόνος παίχτης στον οποίο μια ομάδα παίζει τα ρέστα της, και είναι ο μόνος που σε ένα 0-0 μπορεί να πάρει 10 για την εμφάνισή του, αφού το να σκοράρει η ομάδα, ουσιαστικά δεν αφορά αυτόν. Ωστόσο ο καλός τερματοφύλακας συνεισφέρει ακόμη και σε αυτό, με ένα καλό βολέ ή ακόμη ακόμη και με μια εκτέλεση φάουλ ή πέναλτι.
Στη φάση που και οι 10 παίχτες μιας ομάδας έχουν βγει νοκ άουτ, ο τερματοφύλακας καλείται να προσπαθήσει αν μη τι άλλο να τους αντικαταστήσει, με μια εκτίναξη, με μια καλή έξοδο και στην ιδανική περίπτωση με μια απόκρουση.
Η απόδοση του Σάχα προχθές ήταν για σεμινάριο τερματοφυλάκων και αυτό, όχι γιατί τελικά του βγήκαν οι αποκρούσεις, αλλά γιατί δεν παραιτήθηκε σε καμία φάση. Και αν αυτό πρέπει να ισχύει για τους υπόλοιπους παίχτες μία φορά, για τον τερματοφύλακα δεν συζητείται καν..

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Βαβούρα με τη διαιτησία

Πολλή βαβούρα γίνεται κάθε φορά με τα διαιτητικά λάθη.
Το ποδόσφαιρό μας ειναι βαθιά δεμένο με την διαιτησία και το πώς αυτη επηρρεάζει τα αποτελέσματα σε βαθμό να τα αλλιώνει συχνά.
Τα τελευταία 15 χρόνια αυτο το έργο δεν εχει πάψει.
Περάσαμε απο την εποχή της συνδρομητικής τιβι στην εποχή των τηλεοπτικών μαραθώνιων με αναλύσεις επι αναλύσεων των φάσεων και κουβέντα να γίνεται, κυρίως για τις "μεγάλες ομάδες".
Περάσαμε μια εποχή παντοδυναμίας του Ολυμπιακού αμφισβητούμενης ελέω διαιτητικών κονσέρτων αλλα και πρωταθλημάτων κερδισμένων στα χαρτιά.
Ολο αυτο το διάστημα, ενας φωτεινό άστρο φώτισε τα πάντα το 2004 με την κατάκτηση ευρωπαϊκού απο την εθνική μας ομάδα  και κανείς δεν περίμενε οτι μετέπειτα θα φώτιζε και την αθλητική μας γύμνια, φτώχεια και μιζέρια.
Τι κι αν αμοίφθηκαν τόσοι και τόσοι με ηγεμονικά συμβόλαια στα χρόνια αυτά ;
Τι κι αν αυτά τα ποσά θα έσωζαν την οικονομία της χώρας αν δίνονταν σε άλλους σκοπούς και όχι για τον Χ και Ψ ποδοσφαιριστή εκ λατινκής αμερικής που τελικά δεν απέδωσε ουτε το 1/20 απο το ποσό που ξοδεύτηκε γι αυτόν ;
Τι κι αν εργάστηκαν δεκάδες προπονητές στην Α' εθνική με φιλοδοξίες, όνειρα, που λατρεύτηκαν και σύντομα διώχτηκαν κακήν κακώς ;
Ακόμα μετά απο τόσα χρόνια ασχολούμαστε με τη διαιτησία.
Και οκ να ασχοληθείς λιγάκι ειναι εντάξει, υγιές.
Μα βλέπεις οτι τσακώνονται οι φίλοι ομάδων για το αν ηταν πέναλτι ή δεν ηταν και αν το δικό τους ηταν πιό πέναλτι απο του άλλου καιο τάδε διαιτητής ευνόησε τον ενα ή τον άλλον.
Εδω ειναι άλλο ενα λάθος που κάνουμε.
Λέμε τον διαιτητή με το όνομά του, ο Κάκος, ο Μποροβήλος κλπ.
Οταν μας γράφει τροχονόμος για παράβαση τον λέμε με το όνομά του ; Δε νομίζω.
Λέμε "ο τροχονόμος", "ο μπάτσος" κλπ
Ο διαιτητής πρέπει να ειναι σωστός και να μην τον αγγίζει καμμία υποψία, να μην ασχολούμαστε με αυτόν και να μην κάνουμε ολόκληρες συζητήσεις για τον κουμπάρο του Βασσάρα και τον ενα και τον άλλο ονομαστικά.
Ο αθλητισμός ειναι χαρά, διασκέδαση, και όχι πόλεμος και γκρίνια.
Φαίνεται οτι δεν θέλει το ποδόσφαιρό μας να διδαχθεί απο το μπάσκετ μας που εχει κάνει άλματα παγκοσμίου επιπέδου και βρίσκεται και Νο. 4 στην παγκόσμια κατάταξη FIBA.
Εχει ακούσει κανείς τόσες πολλές συζητήσεις για τους διαιτητές στο μπάσκετ όσο στο ποδόσφαιρο ;
Ε λοιπόν ο λόγος που δεν πάω στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ειναι αυτός.
Δεν θέλω να ακούω να βρίζουν τη μάνα του διαιτητή και των παικτών, θέλω να παρακολουθούν ποδόσφαιρο και όχι να νιώθουν εχθρό τον αντίπαλο και διάβολο τον διαιτητή.
Φαίνεται όμως οτι ειναι θέμα λαού.
Αν είμαστε σαν λαός σωστοί θα καταφέρναμε κι εκει καλύτερα πράγματα.


* Το άρθρο προς αποφυγή παρεξηγήσεων, γράφτηκε Κυριακή 17:50' πριν τον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟ και θα δημοσιευθεί Δευτέρα