Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Flash back… στα νόκ άουτ παιχνίδια των Ελληνικών ομάδων για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League

318px-uefa_champions_league_logosvg-300x300

Του Κωτσέλη Δημήτρη

Mε αφορμή την σημερινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού στo Kαραισκάκη με την Σεριφ Τιρασπόλ για την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αλλά και την χθεσινή μεγάλη αναμέτρηση Ατλέτικο Μαδρίτης - Παναθηναικού, όπου σήμανε και τη λήξη της φετινής πορείας των πρασίνων στο Champions League θα επιχειρήσω να κάνω μια μεγάλη ιστορική αναδρομή σε όλες τις ελληνικές απόπειρες πρόκρισης ,επιτυχημένες ή όχι, στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, από την μακρυνή περίοδο του 1992-1993 όπου το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών μετονομάζεται σε Champions League. Aς ξεκινήσουμε λοιπόν:

1992-1993 (Α.Ε.Κ.)

ΑΕΚΗ τότε πρωταθλήτρια ΑΕΚ τίθεται αντιμέτωπη στο β’ προκριματικό γύρο του νεοσύστατου Champios League με τον ΑΠΟΕΛ από την Κύπρο. Το πρώτο μάτς στην Αθήνα θα έρθει ισόπαλο 1-1 αλλά η ισοπαλία (2-2) που θα ακολουθήσει στην Κυπρο θα χαρίσει την πρόκριση στην ΑΕΚ λόγω των εκτός έδρας γκόλ. Ενα βήμα πριν τους ομίλους, οι κιτρινόμαυροι θα κληρωθούν με την πολύ δυνατή Ολλανδική Αιντχόφεν. Παρ’ότι θα κάνουν ένα πολύ δυνατό πρώτο ματς και θα κερδίσουν με 1-0 η ρεβάνς θα αποδειχθεί καταστροφική καθώς η ”ένωση” θα γνωρίσει την ήττα με 3-0, η οποία βάζει τέλος στα κιτρινόμαυρα όνειρα για συμμετοχή στους ομίλους.



1993-1994 (Α.Ε.Κ.)

footballH ”ένωση” έχει μόλις κατακτήσει το δεύτερο σερί πρωτάθλημα και θέλει αυτή τη χρονιά να κατακτησει την πρόκριση στους ομίλους. Αυτη τη φορά αντίπαλος της ΑΕΚ στο β’ προκριματικό γυρο θα τεθεί η γαλλική Μονακό. Στο πρωτο ματς του Μόντε Κάρλο, στο πολυφημισμένο στάδιο ”Λουι II”, η Μονακό θα κάμψει την αντίστασει των κιτρινόμαυρων και θα κεδίσει με 1-0. Στη ρεβάνς της Αθηνας η ισοπαλία που θα ακολουθήσει (1-1) θα βάλει πρόωρο τέλος στις όποιες φιλοδοξίες των μόνιμων πρωταθλητών Ελλάδας.



1994-1995 (Α.Ε.Κ.)

savefski3ο σερί πρωτάθλημα για την ΑΕΚ και όλοι πλέον ζητούν την πρόκριση στους ομίλους. Ευνοικό στοιχείο το γεγονός ότι οι τρεις προκριματικές φάσεια αντικαθίστανατι από μόλις μία λόγω της αύξησης των ομάδω που συμμετέχουν στους ομίλους. Στη μία και μοναδική προκριματική φάση η ΑΕΚ τίθεται αντιμέτωπη με την Ρέιντζερς απο την Σκοτία. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς με δύο εκπληκτικές εμφανίσεις θα κερδίσει μέσα-έξω τους σκοτσέζους 2-0 και 0-1 αντίστοιχα με ένανεκπληκτικό Τόνι Σαβέφσκι να την οδηγεί στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικής ομάδας.



1995-1996 (Παναθηναικός)

PAOCHAMPL_2707_xlO Παναθηναικος έχει μολις σταματήσει την κυριαρχία της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα και αναλαμβάνει πλέον αυτός να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Champios League. Eνα βήμα λοιπόν πριν τους ομίλους κληρώνεται με την άσημη αλλά μαχητική Χάιντουκ. Εχοντας φέρει 0-0 στο πρώτο ματς εντός έδρας έπρεπε οπωσδήποτε να πετύχει κάποιο τέρμα εκτός έδρας, όπως κι έκανε. Η ισοπαλία 1-1 του χάρισε το εισητήρειο της εισόδου στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαικής διασυλλογικής διοργάνωσης από την πρώτη κιόλας απόπειρά του.



1996-1997 (Παναθηναικος)

pao_1996Τη σεζόν που πέρασε οι πράσινοι δεν έμειναν μόνο στην πρόκριση στους ομίλους του Champios League αλλά πετύχανε κάτι ανεπανάληπτο μέχρι και σήμερα, φτάσανε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου και αποκλειστηκαν από τον πανίσχυρο τότε Άγιαξ. Έτσι λοιπόν ξεκίναγε η χρονιά για τον πρωταθλητή Παναθηναικό με όνειρα για παρόμοια πορεία. Ονειρα όμως πού δεν πραγαμτοποιήθηκαν ποτέ καθώς το εμπόδιο της νορβηγικής Ρόζενμποργκ στάθηκε ανυπέρβλητο. Κι αυτό γιατι παρ’ότι οι πράσινοι νίκησαν στο πρώτο παιχνίδι της Αθήνας με 1-0, στη ρεβάνς του παγωμένου Τροντχάιμ, ηττήθηκαν με το βαρύ 3-0 και αποκλείστηκαν από τη συέχεια της διοργάνωσης.



1997-1998 (Oλυμπιακός)

Olympiakos-Piraeus[1]Επειτα από δέκα χρόνια ξηρασίας ο Ολυμπιακος επανέρχεται στους τίτλους και μαζί κερδίζει την είσοδο στα προκριματικά του Champios League. Στο δρόμο του για την πρόκριση θα βρεί την Λευκορώσικη Μοζίρ την οποία και θα διαλύσει με 5-0 στο ολυμπιακο στάδιο της Αθήνας, δίνοντας στη ρεβάνς της Πράγας διαδικαστικό χαρακτήρα (2-2). Ετσι οι ερυθρόλευκοι θα φτάσουν στους χρυσοφόρους ομίλους του Champios League για πρώτη φορά στη ιστορία τους έπειτα απο την ΑΕΚ και τον Παναθηναικό.



1998-1999 (Ολυμπιακός)

article_image1_71926Ενα ακόμη πρωτάθλημα για τους ερυθρόλευκους που τους χαρίζει τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champios League. Αντίπαλος τους στο δρόμο για τους ομίλους η κυπριακή Ανόρθωση. Οι ερυθρόλευκοι χωρις να δυσκολευτούν επικρατούν εντός-εκτός με σκορ 2-1 και 4-2 αντίστοιχα. Ετσι περνάνε στους ομίλους του Champions League και φτάνουν μέχρι τα προημιτελικά όπου η Γιουβέντους των μεγάλων Ζιντάν και Ινζάγκι θα τους φράξει το δρόμο.



1999-2000 (Α.Ε.Κ.)

13Πρώτη χρονιά κατά την οποία ο πρωτάθλητης οδηγείται απευθείας στους ομίλους. Ετσι το εισητήριο για τους ομίλους παίρνει απευθείας ο Ολυμπιακός και η δευτεραθλήτρια ΑΕΚ συμμετέχει στον τρίτο και τελευταίο προκριματικό γύρο, όπου κληρώνεται με την σουηδική ΑΙΚ Στοκχόλμης. Αν και η αισιοδοξία περίσευε στο στρτόπεδο της ΑΕΚ, η ”ένωση” κάνοντας δύο άσχημα παιχνίδια αποκλείστηκε απο τους Σουηδούς, φέρνοντας λευκή ισοπαλία (0-0) στην Αθήνα και χάνοντας 1-0 στη Στοκχόλμη.



2000-2001 (Παναθηναικος)

Souza_Juve_1-0BigΟι δευτεραθλητές πράσινοι καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Πολωικής Βαρσόβ ώστε να βρεθούν στους ομίλους μαζί με τον Ολυμπιακό. Αν και δυσκολεύτηκαν καταφεραν να πάρουν τελικά την πρόκριση στο γκόλ, έχοντας φέρει στην πρωτεύουσα της Πολωνίας 2-2 και κερδίζοντας στη ρεβάνς με 2-1. Ετσι για πρώτη φορά το 2000 η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε απο δύο ομάδες στους ομίλους.



2001-2002 (Παναθηναικος)

scan0024Ο Παναθηναικος συμμετέχει στον γ’προκριματικό γύρο και κληρώνεται με την τσεχική Σλάβια πράγας. Στο πρώτο μάτς στην Πράγα θα πάρει την εκτός έδρας νίκη με 1-2 χάρη στα γκόλ των Λυμπερόπουλο και Καραγκούνη. Στη ρεβάνς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Αγγελος Μπασινάς θα δώσει τη νίκη για άλλη μια φορά στο τρυφίλλι με 1-0 και θα στείλει τον ΠΑΟ στους ομίλους όπου θα φτάσει μέχρι και τα προημιτελικά λυγίζοντας από την μεγάλη Μπαρτσελόνα.



2002-2003 (A.E.K.)

demisΣειρά της ΑΕΚ να επιχειρήσει μια πρόκριση στα σαλόνια του Champios League και στον τρίτο προκριματικό γύρο τίθεται αντιμέτωπη με τον ΑΠΟΕΛ. Στο πρώτο μάτς της Κύπρου αν και δυσκολέυτηκε θα πάρει τελικά τη νίκη με σκόρ 3-2 με τα γκολ των Μπορμπόκη (2) και Νικολαιδη. Μια ακόμη νίκη θα έρθει για την ΑΕΚ στη ρεβάνς όπου με το 1-0 με γκόλ του Μαουρίτσιο Ράιτ θα οδηγηθεί στους ομίλους της διοργάνωσης όπου και θα πετύχει το απίστευτο ρεκόρ 6 μάτς 6 ισοπαλίες.



2003-2004 (Α.Ε.Κ.)

_40761601_katsouranis203Για μία ακόμη φορά η ΑΕΚ διεκδικεί την πρόκριση στους ομίλους.Αυτή τη φορά εμπόδιο στην προσπάθεια πρόκρισης η ελβετικη Γκρασχόπερς. Στο πρώτο ματς η ΑΕΚ παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων και δέχεται την ήττα με 1-0. Ευτυχώς όμως για τους κιτρινόμαυρους η ρεβάνς είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι όπου με σχετική άνεση και με έναν εκπληκτικό Κώστα Κατσουράνη να την οδηγεί φτάνει στο σκόρ-πρόκριση (3-1) και μπαίνει στους ομίλους για δεύτερη συνεχόμενη φορά.



2004-2005 (Π.Α.Ο.Κ.)

paokΓια πρώτη χρονιά Παναθηναικος και Ολυμπιακος έχουν εξασφαλίσει απευθείας την είσοδο στους ομίλους και ο τρίτος του πρωταθλήματος ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να κερδίσει κι αυτός την πρόκριση μέσω της τελευταίας προκριματικής φάσης. Η κληρωτίδα χαμογέλασε στο δικέφαλο στέλνοντας τον αντίπαλο της Μακάμπι Τελ Αβίβ απο το Ισραήλ. Παρ’όλα αυτά ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί σε μία κατάμεστη Τούμπα κάκιστη εμφάνιση και ηττάται με 1-2. Σαν να μην έφτανε αυτό ο κύπριος Λουκά χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή χωρις να έχει δικαίωμα συμμετοχής κι έτσι το μάτς καταχωρήθηκε στα χαρτά με νίκη 3-0 υπέρ της Μακάμπι. Σε μια ρεβάνς που κανείς δεν πίστευε στην ανατροπή ο δικέφαλος ηττήθηκε και πάλι (1-0) και με συνολικό απολογισμό δύο ηττών έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα για την πρώτη του συμμετοχή σε ομίλους Champios League.



2005-2006 (Παναθηναικος)

pao-vislaΗ Βίσλα Κρακοβίας απο την Πολωνία βρέθηκε στο δρόμο του Παναθηναικού τη σεζόν 2005-2006 και ομολογουμένως τον δυσκόλεψε αρκετά. Στο πρώτο μάτς στην Κρακοβία ηττήθηκε με το βαρύ 3-1 το οποίο όμως κατάφερε να το ισοφαρίσειι στη ρεβάνς και να στείλειτον αγώνα του Ολυμπιακού σταδιόυ σε παράταση. Εκει μίλησε η νοοτροπία του νικήτη που διακατέχει τον Παναθηναικο στα ευρωπαικά ματς και με γκόλ του Ηλία Κώτσιου στο 115′ ο Παναθηναικος προκρίθηκε με σκόρ 4-1 στη φάση των ομίλων δια πυρός και σιδήρου.



2006-2007 (Α.Ε.Κ.)

552634Η αναγεννημένη ΑΕΚ αντιμετωπίζει την σκοτσέζικη Χάρτς για μια θέση στους ομίλους της κουφαίας ευρωπαικης διοργάνωσης. Ο αντιπαλος δεν τρομάζει και η ΑΕΚ φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί. Προβλέψεις που θα επιβεβαιωθούν με τις δύο νίκες της ΑΕΚ σε Σκοτία (2-1) και Αθήνα (3-0) με έναν πολύ καλό Ζούλιο Σέζαρ να βοηθαέι τα μέγιστα την ΑΕΚ στην είσοδο στους ομίλους του Champions League.



2007-2008 (Α.Ε.Κ.)

cover-aek-sevilla1Η κλήρωση ανέδειξε την πανίσχυρη Σεβίλλη ως αντίπαλο της ΑΕΚ στα προκριματικά και οι ελπίδες της ”Ενωσης” για πρόκριση αμέσως ελαττώθηκαν στο ελάχιστο. Αποτέλεσμα των διπλών αναμετρήσεων με τους Ισπανούς ένα συνολικό (1-6) με την ΑΕΚ να χάνει 1-4 στο ΟΑΚΑ και 2-0 στην Ισπανία. Ετσι οι κιτρινόμαυροι αποχαιρέτησαν πρόωρα τη διοργάνωση δίχως να προλάβουν να πάρουν ούτε ισοπαλία.



2008-2009 (Παναθηναικος – Ολυμπιακός)

ΟΛΥΜ-ΑΝΟΡΘΓια πρώτη φορά δύο ελληνικές ομάδες παλεύουν για την είσοδο στους ομίλους από τα προκριματικά με τον Παναθηναικο μάλιστα να ξεκινά απο τον Ιουλιο τις υποχρεωσεις του με την Ντιναμό Τυφλίδας απο τη Γεωργία. Η άλλωτε υπερδύναμη της Σοβιετικής Ενωσης δεν θα συσκολέψει τους πράσινους οι οποίοι φέρνοντας 3-0 στο ΟΑΚΑ θα αναδειχθούν ισόπαλοι χωρίς τέρματα (0-0) στην Τυφλίδα και θα περάσουν στην επόμενη φάση. Εκεί όπου θα βρούν στο δρόμο τους την τσέχικη Σπάρτα Πράγας την οποία και θα ”καθαρίσουν” με δύο νίκες (2-1 στην Πράγα και 1-0 στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ). Στον αντίποδα ο Ολυμπιακός του νεοεισελθόντα Ερνέστο Βαλβέρδε θα βρεί στο δρόμο του την κυπριακή Ανόρθωση. Μια κλήρωση που θεωρητικά τουλάχιστον φάνταζε εξαιρετικά εύκολη. Κι όμως ο ανέτοιμος Ολυμπιακός θα καταφέρει να διασυρθεί από την ομάδα του Τιμούρ Κετσάγια με 3-0 στη Λευκωσία. Η ρεβάνς στο Καραισκάκη έμοιαζε κάτι παραπάνω απο δύσκολη. Ο Ολυμπιακος μπήκε δυνατα στο μάτς αλλα το γκόλ του Μπελούτσι και το 1-0 δεν του έφτασε για να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Ετσι ενώ οι πράσινοι πέρασαν στους ομίλους χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, οι ερυθρόλευκοι αποκλείστηκαν από έναν σαφώς κατώτερο αντίπαλο.

17 χρόνια μεγάλων αναμετρήσεων!

Μην ξεχνιόμαστε 10 παρά τέταρτο ώρα Champios League….

bigears

www.sportypen.wordpress.com