Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Ο τερματοφύλακας


Μια ποδοσφαιρική ομάδα αποτελείται από 11 παίχτες και σε κάθε ματς καλείται να αντικρούσει τους αντίστοιχους 11 της αντιπάλου. Συνεπώς, αν για οποιοδήποτε λόγο παραταχθεί με λιγότερους τότε εκ των πραγμάτων θα έχει πρόβλημα, εκτός και αν κάποιοι αποδόσουν στο 110%..
Ο ρόλος του τερματοφύλακα σε έναν αγώνα είναι καίριος. Κι αυτό γιατί είναι ο τελευταίος με τον οποίο διαπραγματεύεται το σκορ, την αλλαγή του κάθε φορά. Ο σκοπός βέβαια για τον τερματοφύλακα είναι, σε αυτή τη διαπραγμάτευση, να μην "συμφωνεί" ποτέ με την αλλαγή του σκορ. Για να το καταφέρει αυτό δεν αρκεί απλά μια απόκρουση, αλλά η σωστή του κίνηση πριν και μετά απ αυτή. Η ομάδα είναι σαν μια ορχήστρα με μαέστρο τον τερματοφύλακα. Όποιος έχει παίξει ποδόσφαιρο ξέρει ότι ακόμη και στην ψυχολογία του επιθετικού επιδρά η σιγουριά στα μετώπισθεν.
Δεν είναι τυχαίο που στα πρόσφατα ντέρμπυ από πλευράς ΑΕΚ οι Σάχα και Μπλάνκο είχαν μετριότατη απόδοση και στο προχθεσινό ματς με την Μπενφίκα παρουσιάστηκαν και οι δύο εντελώς διαφορετικοί, προς το καλύτερο.
Ο τερματοφύλακας είναι ο μόνος παίχτης στον οποίο μια ομάδα παίζει τα ρέστα της, και είναι ο μόνος που σε ένα 0-0 μπορεί να πάρει 10 για την εμφάνισή του, αφού το να σκοράρει η ομάδα, ουσιαστικά δεν αφορά αυτόν. Ωστόσο ο καλός τερματοφύλακας συνεισφέρει ακόμη και σε αυτό, με ένα καλό βολέ ή ακόμη ακόμη και με μια εκτέλεση φάουλ ή πέναλτι.
Στη φάση που και οι 10 παίχτες μιας ομάδας έχουν βγει νοκ άουτ, ο τερματοφύλακας καλείται να προσπαθήσει αν μη τι άλλο να τους αντικαταστήσει, με μια εκτίναξη, με μια καλή έξοδο και στην ιδανική περίπτωση με μια απόκρουση.
Η απόδοση του Σάχα προχθές ήταν για σεμινάριο τερματοφυλάκων και αυτό, όχι γιατί τελικά του βγήκαν οι αποκρούσεις, αλλά γιατί δεν παραιτήθηκε σε καμία φάση. Και αν αυτό πρέπει να ισχύει για τους υπόλοιπους παίχτες μία φορά, για τον τερματοφύλακα δεν συζητείται καν..

Δεν υπάρχουν σχόλια: