Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Kαι επίσημα Ερνέστο Βαλβέρδε


Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποτελεί το νέο τεχνικό του Ολυμπιακού και οι "ερυθρόλευκοι" ίσως για πρώτη φορά αποκτούν το νούμερο 1 όνομα της λίστας τους. Η πρόσληψή του 44χρονου Ισπανού στην ομάδα του Πειραιά αποτελεί το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό της νέας σεζόν.


Ονομα: Ερνέστο
Επίθετο: Βαλβέρδε Τεγεδόρ
Ημ. γέννησης: 9 Φεβρουαρίου 1964
Τόπος: Βιαντάρ ντε λα Βέρα
Χώρα: Ισπανία

Ως παίκτης...

Αν και γεννήθηκε στην Εξτρεμαδούρα, γρήγορα μετακόμισε με την οικογένειά του στη Χώρα των Βάσκων, στην πατρίδα του. Μεγάλωσε στην Βιτόρια Γκαστέις κι έτσι το 1983 εντάχθηκε στην ομάδα της περιοχής, την Αλαβές. Δύο χρόνια μετά βρέθηκε στην Σεστάο Σπορτ μαζί με τους Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και Μανίξ Μαντιόλα (προπονητές και οι δύο τώρα), ενώ το 1986 η καριέρα του πήρε την ανιούσα.

Ο Χαβιέρ Κλεμέντε τον πήρε την Εσπανιόλ, η οποία το 1987 τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Με τον Βαλβέρδε ως βασικό εξτρέμ, την επόμενη σεζόν οι Καταλανοί έφτασαν μέχρι τον (διπλό) τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου στον πρώτο αγώνα κέρδισαν με 3-0 την Λεβερκούζεν. Στον επαναληπτικό, όμως, η μοίρα είχε παίξει το δικό της παιχνίδι και οι Γερμανοί κέρδισαν με 3-0. Το ζευγάρι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Βαλβέρδε δεν συμμετείχε λόγω ενός τραυματισμού. Η Εσπανιόλ ηττήθηκε και χάθηκε η ευκαιρία να κατακτήσει το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της.

Η πορεία ως παίκτης

1983-85 Αλαβές
1985-86 Σεστάο
1986-88 Εσπανιόλ
1988-90 Μπαρτσελόνα
1990-96 Αθλέτικ Μπιλμπάο
1996-97 Μαγιόρκα

Παλμαρέ

1989 Κύπελλο Κυπελλούχων
1990 Κύπελλο Ισπανίας

Το 1988 οι οικονομικές ανάγκες της Εσπανιόλ αποδείχθηκαν ανώτερες από την επιθυμία του παίκτη να αγωνίζεται. Η Μπαρτσελόνα έκανε την προσφορά, η συμπολίτισσά της δεν αρνήθηκε και ο Βαλβέρδε βρέθηκε στο ρόστερ (στον πάγκο πιο σωστά) των "μπλαουγκράνα".
Η μεγάλη ομάδα που έχτιζε ο Γιόχαν Κρόιφ περιλάμβανε και το "μυρμήγκι", παρατσούκλι που του είχαν "κολλήσει" λόγω του στυλ παιχνιδιού του (εργατικός στον αγωνιστικό χώρο), παρ’ όλα αυτά οι τραυματισμοί είχαν διαφορετικά σχέδια. Δύο χρόνια στο "Καμπ Νόου" δεν μπόρεσε να πάρει τις ευκαιρίες που ήθελε λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετώπισε και τα οποία αναφέρει ακόμα και ο Κρόιφ στην αυτοβιογραφία του, τονίζοντας ότι είχε δυνατότητες να βοηθήσει. Κέρδισε πάντως ένα Κύπελλο Ισπανίας και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

Το 1990 ο Κλεμέντε τον ζήτησε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και ο Βαλβέρδε αποδέχθηκε και πάλι το κάλεσμα. Αυτή τη φορά, για να ζήσει την πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του. Μεταξύ 1990 και 1996 ο Βαλβέρδε έκανε ένα ταιριαστό δίδυμο με τον Κούκο Θιγάντα (επίσης προπονητής πλέον), αγωνίστηκε σε 188 παιχνίδια και σημείωσε 50 γκολ. Ακολούθησε μία σεζόν στην Μαγιόρκα, με την οποία είπε "αντίο" στο ποδόσφαιρο ως παίκτης.

Ως προπονητής...

Η προπονητική του θητεία άρχισε άμεσα, από τις ακαδημίες της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Με τα μικρά τμήματα των Βάσκων κατέκτησε ορισμένους τίτλους, έδειξε την αξία του και συνεχώς ανέβαινε κλίμακα. Το 2003 ο σύλλογος του έδωσε την μεγάλη ευκαιρία που επιζητούσε και ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή της Αθλέτικ. Αν και μόλις στην πρώτη του χρονιά, κατάφερε να την οδηγήσει στην έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Η επόμενη σεζόν δεν ολοκληρώθηκε με τον Βαλβέρδε στον πάγκο των Βάσκων, αφού μία διαφωνία με τον πρόεδρο της ομάδας, Φερνάντο Λαμίκις, τον έθεσε εκτός συλλόγου. Παρ’ όλα αυτά η Αθλέτικ εντυπωσίασε κερδίζοντας στην Λιέγη την Σταντάρ με 7-1 στη φάση των ομίλων του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (αποκλείστηκε στους 16 από την Αούστρια Βιέννης), ενώ έφτασε και μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Ισπανίας, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Μπέτις.

Το καλοκαίρι του 2006 συμφώνησε να αναλάβει την Εσπανιόλ, η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε σωθεί την τελευταία αγωνιστική, αλλά μέσω κυπέλλου είχε κερδίσει "εισιτήριο" για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Πολλά χρήματα διαθέσιμα δεν υπήρχαν, οπότε αφοσιώθηκε σε αυτό που γνωρίζει καλά, στις ακαδημίες της ομάδας. Γέμισε το ρόστερ με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές από την δεύτερη ομάδα, τους έκανε σύνολο μαζί με ορισμένα έμπειρα στελέχη που προϋπήρχαν όπως ο Ραούλ Ταμούδο και ο Ιβάν ντε λα Πένια και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Η πορεία ως προπονητής

1997-00 Ακαδημίες Αθλέτικ
2000-01 Βοηθός προπονητή Αθλέτικ
2001-02 Βοηθός διευθυντή Αθλέτικ
2002-03 Προπονητής Αθλέτικ Β
2003-05 Προπονητής Αθλέτικ
2006-08 Προπονητής Εσπανιόλ

Στο πρωτάθλημα μπορεί να μην ξεχώρισε, όμως στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ έκανε εξαιρετική πορεία κι έφτασε μέχρι τον τελικό αποκλείοντας ομάδες όπως η Βέρντερ Βρέμης και η Μπενφίκα. Οι Καταλανοί έκαναν ένα μικρό θαύμα, ενώ στον τελικό κλήθηκαν να κερδίσουν την κάτοχο του θεσμού Σεβίλλη. Δεν τα κατάφεραν, έχασαν στα πέναλτι και πέτυχαν το... απίστευτό, αφού έχασαν τον τρόπαιο χωρίς να ηττηθούν στον θεσμό!

Η νέα σεζόν άρχισε με ακόμα καλύτερο τρόπο, αφού στον πρώτο γύρο της Primera Division ηττήθηκαν για πρώτη φορά την 1η αγωνιστική και η επόμενη ήττα ήρθε στο τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου! Η Εσπανιόλ έκανε πορεία με στόχο να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο στο δεύτερο γύρο μία ανεξήγητη κάμψη σε συνδυασμό με ορισμένους τραυματισμούς κομβικών ποδοσφαιριστών άλλαξε άρδην την κατάσταση.

Η ομάδα πήρε την κατιούσα, το κλίμα έγινε αρκετά άσχημο και η 12η θέση που τερμάτισε ουσιαστικά φανέρωσε το δρόμο που θα ακολουθούσε ο Βαλβέρδε. Αν και δεσμευόταν για τρία χρόνια βάσει συμβολαίου, η σχέση του με τον πρόεδρο Ντάνιελ Σάντσεθ Γίμπρε τον οδήγησε στη λύση της συνεργασίας και την αναζήτηση νέου σταθμού στην καριέρα του, για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του.

4 σχόλια:

Dr. Feleki είπε...

Βασικα δε μου λεει τιποτα ο Βαλβερδες. Ολοι εκ του αποτελεσματος κρίνονται κι ετσι θα κριθει κι αυτος.

Lexaionarios είπε...

Ή ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ Ή ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ....ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ...ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...19 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 3 ΝΙΚΕΣ...

Μουτάφης είπε...

Νύχτα θα φύγει κι αυτός ...

geokalp είπε...

αυτό που μου φαίνεται εκτός κλίματος είναι ότι πρόκειται για "επιθετικό προπονητή που θέλει θέαμα"...
κατάλαβα... πολύ θέαμα θα έχουν οι 4άρες στο νέο CL...

ρε, τσούκου-τσούκου θέλει για να πας μπροστά, ρε!!!!