Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Ο Βρογχοσπασμος στους αθλητές είναι απειλή!


Του Στρατιωτικού Ιατρού Ειδικού Παθολόγου Ρηγόπουλου Δημήτριου
Μέλος του American College of Sports Medicine

Email dr.rigopoulos@hotmail.com

O βρογχόσπασμος είναι μια κατάσταση κατά την οποία μειώνεται αιφνιδίως η παροχή αέρα στους πνεύμονες, λόγω στένωσης (σπασμό) των αεροφόρων οδών.
Στους αθλητές είναι μια σημαντική παρενέργεια διότι είναι αυτοί που χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα αέρα κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
Αυτό συμβαίνει στο 90% των ανθρώπων που πάσχουν από άσθμα και περίπου το 15-20% του γενικού πληθυσμού, πολύ από τους οποίους δεν το γνωρίζουν. Τα τυπικά συμπτώματα είναι παρατεταμένος βήχας μετά την άσκηση, μειωμένη απόδοση, μυϊκές κράμπες, ναυτία, υπερβολική κόπωση κατά την άσκηση.
Έχουν γίνει πολλές μελέτες σε σχολεία και στο γενικό πληθυσμό, που δείχνουν ότι 15-30% από τους κατά τα άλλα φυσιολογικούς έπασχαν από βρογχόσπασμο. Οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν την κατάσταση τους. Το πιο εντυπωσιακό ήταν σε μια μελέτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου βρέθηκαν 17% είχαν βρογχόσπασμο και οι ίδιοι το έμαθαν όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας.
Η διάγνωση γίνεται με σπιρομέτρηση πριν και μετά την άσκηση. Όταν δεν είναι δυνατή αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαγνωστικά εισπνεόμενη αγωγή, κατά την άσκηση και αν βελτιωθούν τα συμπτώματα υποδηλώνει την ύπαρξη της νόσου.
Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, αλλά υπάρχουν και μέτρα πρόληψης για την εκδήλωση της νόσου. Προληπτικά θα πρέπει να υπάρχει ένα σταδιακό ζέσταμα του αθλητή που πρέπει να φθάνει μέχρι το 80% του μέγιστου σφυγμού, που μπορεί να επιτύχει. Στη συνέχεια εάν περάσουν τα πρώτα 8 λεπτά της κυρίας άσκησης, τότε θεωρείται ότι δεν θα αναπτυχθεί ο βρογχόσπασμος.
Σημειώνουμε ότι ο βρογχόσπασμος αποτελεί αιτία αιφνιδίου θανάτου και επιβάλλεται να αποκαλύπτεται, για να μπαίνουν τα άτομα σε αγωγή, ώστε να απολαμβάνουν ασφαλή άθληση. Από την κοινή εμπειρία γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία μέριμνα ως προς αυτό το θέμα, για το οποίο θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, τόσο οι αθλούμενοι, όσο και οι ομοσπονδίες των αθλημάτων.

3 σχόλια:

Panagiotis είπε...

Δημήτρη,
αν τα νούμερα είναι σωστά, τότε είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός ατόμων που πάσχουν από βρογχοσπασμό. Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει, σαν παροχή πρώτων βοηθειών αν σου συμβεί κάτι τέτοιο;

teo είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΡΟΓΧΟΣΠΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ!Η ΣΠΕΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΝΟΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΝΟΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΒΡΟΝΧΟΣΠΑΣΜΟ. ΕΚΤΟΣ ΗΛΗΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΛΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΔΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

Ο ΒΡΟΝΧΟΣΠΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΑΡΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΩΝΤΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ εχει παθει κατι απο βρονχοσπασμο.ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΠΟ 10-14 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΝΑ ΜΑΤΣ!

Ανώνυμος είπε...

Τα νούμερα είναι από αμερικάνικη έρευνα. Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία τέτοια προσπάθεια. Η σπιρομέτρηση είναι ειδική εξέταση που εκτιμά το μέγεθος του βρογχόσπασμου με μια μόνο εκπνοή. Εάν αυτή γίνει πριν και μετά την άσκηση αποκαλύπτει τη διαφορά. Η πάθηση είναι συχνή απλά δεν ομολογείται από τους αθλητές γιατί τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και "συνηθισμένα". Όταν είναι, όμως βαρειά...
Γι ΄αυτό πρέπει να υποβάλλονται σαν screening test, όλοι οι αθλητές.
οι πρώτες βοήθειες είναι διακοπή της άσκησης και εισπνεόμενη δόση βρογχοδιασταλτικού τύπου aerolin.