Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΑΘΛΗΤΙΚΕς ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ



Σε ενα οποιοδήποτε περίπτερο κρέμονται πάνω απο 35 εφημερίδες. Τις εχω μετρήσει.

Απο αυτές, σίγουρα θα δείτε και κάπου 10-15 αθλητικές.

Ομως δεν ειναι όλες γιατι υπάρχουν και άλλες. Με εναν γρήγορο υπολογισμό βρήκα οτι τουλάχιστον αυτες με εμβέλεια πάνω απο ενα-δύο νομούς ειναι 19.

Δεκαεννιά αθλητικές εφημερίδες, εκ των οποίων οι 16 ειναι ημερήσιες και οι 3 εβδομαδιαίες.

Προσωπικά κάποτε διάβαζα Sportime. Τα τελευταία δέκα χρόνια εχω διαβάσει όλες κι όλες 10-15 φορές αθλητική εφημερίδα κι αυτο χωρίς να την αγοράσω. Τρακαδόρος :Ρ
Δεν θέλω να πληρώνω για κάτι που απευθύνεται σε ΟΠΑΔΟΥΣ.

Ενα έντυπο που στοχεύει στην φανατίλα και την δίψα φιλάθλων για αυτό που νομίζουν οτι τους εκπροσωπεί : Την ομάδα τους. Δηλαδη την ποδοσφαιρική ομάδα να εξηγούμαστε διοτι λίγοι ειναι φίλοι μόνο του μπάσκετ, βόλλεϊ και άλλων αθλημάτων που στην χώρα μας η αντρακλαρία -ναι, αυτη που πετάει αντικείμενα μεσα στους αγωνιστικούς χώρους- τα αποκαλεί "φλούφλικα" ή "ευγενή" ( άρα τα άλλα είναι αγενή ; )

Γύρω απο το μάλλον πτωχό ποδόσφαιρό μας εχει στηθεί ενας χορός κερδοσκοπίας με αμφίβολης ποιότητας δημοσιογραφία που προσπαθεί να προσελκύσει αγοραστές με πηχιαίους υβριστικούς τίτλους του στυλ :

"Ξεσκίστε τους" "Τους Φάγαμε .." "Τσόντα ΧΧ για το λαό"

"Πατήστε τους" "Λύσσα για τίτλο" ... και άλλα χαριτωμένα. Πόλεμος !

Το να κραυγάζουν με τεράστια γράμματα μπροστά χωρίς να έχουν να πουν κάτι σημαντικό εχει εναν και μοναδικό σκοπό : Να φανατίσει. Τι αποτελέσματα έχει αυτός ο εμπρηστικός και υβριστικός χαμηλού επιπέδου και υπερπροσφερόμενος Τύπος δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά το Κράτος. Ενω κάποιο ΕΣΡ απαγόρευσε τον Μπομπ Σφουγγαράκη, ωστόσο κάποιο ΕΣΡ δεν εχει βρεθεί να κλείσει τις εφημερίδες αυτές που χλευάζουν, υβρίζουν, λασπολογούν, σπρώχνουν κόσμο σε φανατισμό !
Εχει μπερδευτεί το πάθος με το σέξ, ο αθλητισμός με την ψυχοθεραπεία της κερκίδας. Εχει παρεξηγηθεί η ψυχαγωγία με τον πόλεμο, το υβρεολόγιο και την καφρίλα. Εχει δοθεί η εντύπωση οτι οι κερκίδες ειναι μόνο για όσους γ*μάνε και δέρνουνε, οι άλλοι θεωρούνται απλώς φλώροι. Αυτο εξυπηρετεί τις αθλητικοφυλλάδες που ειναι όλες ακατάλληλες ακόμα και για το τζάκι, για προσάναμμα, ξέρετε. Και να πείς οτι οι Ελληνες τα έχουν καλά με το διάβασμα γενικώς ; Ολο και λιγότερο διαβάζουμε βιβλία, και έρχονται οι εφημερίδες τέτοιου τύπου να θέλουν να καλύψουν το κενό του "μη χρόνου" δηλαδή εύκολο, γρήγορο διάβασμα με στοιχεία βίας και πάθους, με κραυγές λες και το να γράψεις απλά "Νικήσαμε" ειναι κακό και πρέπει να πείς "Γ*μίσαμε" !!! ωπα ρε μεγάλε !
Το επίπεδο που θέλουν να έχουμε ειναι αυτό των ανθρώπων που πριν η Ελλάδα κερδίσει το Euro2004 έφτιαξε το γνωστό τραγουδάκι που λέει : "Σήκωσε το το γαμημένο ..." Μάλιστα. Κ
αι μη μου πείτε οτι ειναι απλά σχήμα λόγου. Κακοήθεια και αμορφωσιά ειναι. Και μετά θέλουμε να μας υπολογίζουν σοβαρά τα υπόλοιπα κράτη.
Μα πώς ; Ποιά ειναι η συμπεριφορά των φανατικών, ποιά ειναι η νοοτροπία του ποδοσφαιρόφιλου που μάλιστα σπρώνεται να μπει -και εχει ήδη μπεί σε ενα βαθμό- και στα κλειστά του μπάσκετ και του βόλλεϊ ;
Ειναι αυτη που οταν κάνει λάθος σφύριγμα ο διαιτητής του λέει "Γαμιέται η μάνα σου" Ειναι αυτη που αν πάς με πράσινο μπλουζάκι στον Πειραιά μπορεί να φάς ξύλο χωρίς να καταλάβεις και γιατί.
Ειναι αυτή που αποκαλεί τους βορειοελλαδίτες "Βούλγαρους". Ειναι αυτή που δεν βγάζει τραγούδια, αλλα συνθήματα, υβριστικά και χαμηλής αισθητικής. Ειναι αυτη που εξυπηρετεί επιχειρηματίες είτε των Συλλόγων είτε του Τύπου για να έχει πελατεία και για να ελέγχει μεγάλο μέρος αυτής.
Ειναι αυτή που σιωπά για τις "Παράγκες" ή αν μιλήσει, βρίζει χειρότερα και απο ισοβίτη κατάδικο. Αν και ενας ισοβίτης σίγουρα βρίζει τον εαυτό του σε όλη του την ζωή εκει μεσα. Ειναι αυτή που παράγει φιλάθλους-οπαδούς. Ο οπαδισμός δεν παράγει τίποτα. Ειναι για εσωτερική κατανάλωση όσων μετέχουν ενεργά. Θεωρώντας οτι υποστηρίζουν την ομάδα τους, δεν βλέπουν τίποτα άλλο.
Και οι αθλητικοφυλλάδες δεν κάνουν τίποτα άλλο απο το να συντηρούν την φωτιά. Πορωμένοι οπαδοί και ταυτόχρονα πελάτες τους. Ολοι ευχαριστημένοι. Εκτός απο τον κανονικό φίλαθλο, αυτον που του αρέσουν τα σπορ, που ψυχαγωγείται με το θέαμα και που θέλει να μπορεί να πάει στο γήπεδο χωρίς να φοβάται και να πάρει και την οικογένεια μαζί του. Για να γεμίσουν φύλλα γράφουν οτι να ναι, μεχρι αν έξυσε το νύχι του τρίτου δάχτυλου του δεξιού του ποδιού ο Νικοπολίδης ! ... λες και με νοιάζει ! Οταν γίνουν επεισόδια, γράφουν και γι αυτά απο πάνω !!! Γράφουν γι αυτά που σαν ηθικοί συνένοχοι προκάλεσαν. ... Πάλι καλά που δεν μπορούν να γράψουν λάθος τα σκόρ κι ετσι υπάρχει μιά μικρή δόση αναπόφευκτης αλήθειας σε αυτές.

11 σχόλια:

Christos είπε...

Καλά τα λες, δύο σημειώσεις μόνο:
α) νομίζω πως το εσρ δεν μπορεί να κάνει κάτι στις εφημερίδες(Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχο όργανο.
β)το σήκωσε το το γ*****ο το έβγαλαν οι ΠΑΟΚτζηδες για το κύπελο το 2002 αν δεν κάνω λάθος. Δεν βγήκε για την Εθνική, άσχετα αν έγινε χάρη στο ευρωπαϊκό πιο γνωστο.

tzonakos είπε...

Ok, αλλα κάποιος μου σχολίασε αλλού που το εχω αυτο το θέμα, οτι κάθε χώρα εχει τον Τύπο που της αξίζει.
Αναρωτιέμαι αν αξίζουμε να έχουνε αθλητικό Τύπο γεμάτο τέτοιες χαριτωμένες πολεμικές κραυγές.
Τις επιπτώσεις απο την επιρροή απο τέτοιες φυλλάδες τις μετράει κανείς ;
Οτι συμβάλλει στην ...καλλιέργεια κάφρων το σκέφτεται κανείς ;
Το τι κάνουν μετά οι κάφροι αρέσει σε κανέναν ;

tzonakos είπε...

Θα έλεγα να πάψουμε να τις αγοράζουμε, απλά.

Panagiotis είπε...

Σωστά αυτά που λες και έχω πολλά να σούρω για τα Ελληνικά μέσα μαζικής, για τους "δημοσιογράφους", κτλ. Αλλά επειδή πάτησες ένα ευαίσθητο σημείο πρέπει να σου πω οτι ίσως μπλέκουμε την βούρτσα με τίποτις άλλο; Το να γράφει η α΄ ή η β΄ εφημερίδα "τους γαμ..σαμε" δεν είναι σωστό και υποθάλπει βία στην καλλίτερη περίπτωση. Το να τραγουδά μία χώρα, ή οι φίλαθλοι μιάς ομάδας, που δεν είδε, ή, έχει να δει διάκριση χρόνια "σήκωσέ το το γαμημένο" είναι ξέσπασμα. Ας με πει κάποιος ότι όταν μπήκε το γκόλ με την Τσεχία ότι δεν ξεστόμισε κάποιο "επίθετο". Ή όταν Ζαγοράκης έβγαλε εκείνη την πάσα και ο Χαριστέας έσκισε τους Γάλλους σαν σαρδέλες ότι δεν είπε κανείς "ρε τους πούστηδες" τι κάνανε. Είναι πούστηδες οι άνθρωποι; Όχι, αλλά εκείνη την στιγμή το "πούστηδες" έχει άλλη σημασία.

Και για να βγούμε λίγο απο το θέμα, το "σήκωσέ το το γαμημένο", είναι ΠΑΟΚτζήδικο σύνθημα. Και ως "Βούλγαρος" (τιμή μου και καμάρι μου) που είμαι το τραγούδισα όταν πήρε ο ΠΑΟΚ το κύπελο αλλά και με την Εθνική το 2004. Γιατί; Πριν χρόνια, όταν η Εθνική πήγε στο αμέρικα να παίξει και πήγα να δώ τα παιχνίδια, έφυγα με την ουρά στα σκέλια, μαζί με τους άλλους που είχαν πάει να δουν τa "καμάριa" μας. Και παρ' όλο "Βούλγαρος", όταν σας "κερδίσαμε" στο Σικάγο 4-0 δεν το χάρηκα καθόλου.

Τώρα το αν με κάνει αμόρφωτο το ότι τραγουδούσα το "σήκωσέ το", τότε ας είναι... Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάω στα γήπεδα για να πάρω μέρος σε ξυλοδαρμό, ή ότι είμαι βίαιο άτομο, απλά λίγο άξεστος... ;ο)

teo είπε...

Οταν παμε στο γηπεδο παμε για να χαρουμε,να εκτονωθουμε να διασκεδασουμε γενικως εφοσων τα πραγματα πανε οκ για την ομαδα μας αλλιως........μμμμμμ!Απο δω και περα αρχιζουν τα δυσκολα!Απλα σαν λαος μας λειπει η Παιδεια για να αντιμετωπισουμε τετοιες καταστασεις και γινεται μπαχαλο.Και ερχομαι τωρα στο θεμα ποιος φταιει γι΄αυτο?Οι μεγαλοπαραγοντες και οι μισθοφοροι τους(οι δημοσιογραφοι δηλ.)Οι πρωτοι γιατι νομιζουν πως ετσι υπερασπιζουν τα συμφεροντα τους και οι δευτεροι για να πληρωθουν!Αλλιως δρομο εχει πολλους απο δαυτους που περιμενουν.Εφημεριδα?τι ειναι αυτο!Ασε να ειναι κρεμασμενες.ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΩ!Φανατιζουν τον κοσμο και μετα εχουν το θρασσος να τους κατηγορουν και απο πανω.ΑΥΤΟΙ Εχουν οργανωσει στρατιες ανεγκεφαλων που μεσα απο τις κωλοφυλαδες τους τους εχουν κανει πλυση εγκεφαλου και τα παιδια πραγματι δεν ξερουν τι κανουν.Πιστευω πως οι διαιτητες προσπαθουν αλλα επιρρεαζονται παρα πολυ οταν σφυριζουν μεγαλες ομαδεςΤΡΕΜΟΥΝ και ετσι ερχονται και τα λαθοι που σχολιαζουμε και εμεις.ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ,ΔΕΝ ΕΒΡΙΖΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΙΓΟΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ ΤΟΤΕ!ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΓΙΝΑΜΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!ΥΓ.ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ,ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΣΑΝ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΑΝ ΦΙΛΟΙ.ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΩΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ.ΑΛΛΙΩΣ...ΜΠΑΧΑΛΕΞ.

geokalp είπε...

το ότι τα γαμ..με όλα σ'αυτή τη χώρα είναι γνωστό...
πως γίνεται να έχουμε πάνω από 10 αθλητικές εφημερίδες;
η ποσότητα δείχνει και την έλλειψη ποιότητας!!
πως συντηρούνται όλες αυτές; με 090; με διαφημίσεις ΟΠΑΠ; πως;

ή μήπως τα άπειρα free-press που δε θα μπορείς να μπεις στο μετρό...

δεν υπάρχει μέτρο...

lexaionarie μήπως ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί το blog σε αθλητική εφημερίδα άποψης ή τουλάχιστον ένα free-press;
είμαι μέσα πάντως!

tzonakos είπε...

Αν υποψιαστώ οτι θα γίνουμε free press ... θα πεθάαααα ... :))

Πλάκα πλάκα για καντε σύνολο αθλητικές + πολιτικές + free press = 50 ???

Πενήντα εφημερίδεςςςς ;;;

geokalp είπε...

tzonako οι άλλοι είναι καλύτεροι;

X-myalismenos είπε...

Στην Ελλάδα ο αθλητικός τύπος είναι αστείος, αλλά δυστυχώς και έξω σε πολλές χώρες τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Προσωπικά θα ήθελα να είχα μιά εφημερίδα σαν την Equipe αλλά δεν ξέρω πόσοι άλλοι Ελληνες θα ενδιαφέρονταν Δευτέρα πρωί αντί να διαβάσουν γιά τον Θρύλο που ρούφηξε τον Ατρόμητο, την Πανάθα που τσάκισε τον Εργοτέλη και την ΑΕΚάρα που "έδειρε" την Λειβαδιά να διαβάζουν γιά F1 ή γιά ένα χρυσό μετάλιο στην συγχρονισμένη κολύμβηση.
Η γελειότητα των αθλητικών εφημερίδων αποθεώνεται κάθε χρόνο από τον Ιούνιο μέχρι τέλη Αυγούστου.
Οπου όλος ο κόσμος φοράει σαγιονάρες κι εκείνες φοράνε...αρβύλες...

tzonakos είπε...

EXARCHIOTIS πράγματι.
Ειδικά το καλοκαίρι, δίνει και παίρνει η παραφημολογία και το παραμύθι !
Δεν εχουν τι να γράψουν και γράφουν οτι να ναι.
Εντάξει θα ξενέρωνε ο ελληνας με ειδήσεις για τη συγχρονισμένη κολύμβηση σε πρωτοσέλιο αλλα όχι κι ετσι όπως το κάνουν εδώ !

@ γeokalp πες το ψέμματα, καλύτεροι ειναι οι άλλοι ;

Dr. Feleki είπε...

Γιαννη εχεις λαθος. Οι εφημεριδες ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ. Το φιλαθλους σε εισαγωγικα, απαραιτητο. Πηγαινε σε ενα γηπεδο και μετρα σε ποσα συνθηματα δε πηδανε τη μανα του αντιπαλου, δεν του γαμανε τον πατέρα και σε ποσα ο αντιπαλος δεν ειναι πουστης, μ@@νι, αρ@@δι και αλλα ομορφα και νοικοκυρεμένα.

Και μετα αναρωτιεσαι γιατι "πουλανε" οι φυλλαδες; Οχι , Γιαννη μου πουλανε και τα γραφουνε γιατι ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝΕ.