Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Παίκτες που ξεχώρισαν στον α' γύρο της Super League

Το 2008 φεύγει και μαζί του παρελθόν αποτελεί ήδη και ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος της Superleague 2008-9. Σε αυτό το ποστ θα προσπαθήσω να παρουσιασω μερικούς από τους παίκτες που ξεχώρισαν χωρίς να το περιμένουμε ότι θα πρωταγωνιστούσαν. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να αναφερθώ σε παίκτες όπως ο Ντιόγο, ο Γκαλέτι, ο Ζιλμπέρτο, ο Κοντρέρας κτλ οι οποίοι είναι μεγάλης αξίας και όλοι περιμέναμε ότι θα ξεχώριζαν, αλλά σε παίκτες με λιγότερο λαμπερά ονόματα που (και λόγω ηλικίας) αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ξεκινάμε (οι παίκτες αναφέρονται με τυχαία σειρά):

Ντάνιελ Τσέζαρεκ (Αστέρας Τρίπολης, Κροάτης, 26 ετών) - Πέρυσι στον Αστέρα ξεχώρισε ο Φιλομένο πετυχαίνοντας πολλά κρίσιμα γκολ. Ο Τσεζαρεκ πέρυσι είχε περισσότερη συμβολή στο άνοιγμα διαδρόμων για τους συμπαίκτες του και λιγότερο ρόλο αρχισκόρερ. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Κροάτης σέντερ φορ, που διανύσει την 4η συνεχόμενη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Αστέρα έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τα δίχτυα. Έχει ήδη πετύχει 7 γκολ σε 15 παιχνίδια (τα 14 ως βασικός) και είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα μαζί με τον Μπλάνκο. Δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε τον Τσέζαρεκ να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια στη Σουπερλίγκα, με δεδομένη και την "καλή" ηλικία του (26).

Κώστας Γιαννούλης (Ηρακλής, 21 ετών) - Ο νεαρός Έλληνας αριστερός μπακ έχει ξεχωρίσει φέτος με τις εμφανίσεις του. Παίζει σε μία θέση όπου όλες σχεδόν οι ομάδες έχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς οι καλοί αριστεροί μπακ τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Η μικρή του ηλικία, το ταλέντο του και το γεγονός ότι παίζει βασικός φέτος (10 συμμετοχές, όλες ως βασικός) έχουν ήδη κινητοποιήσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομάδων και δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να τον δούμε με άλλη φανέλα.

Βασίλης Κουτσιανικούλης (Εργοτέλης, 20 ετών) - Πέρυσι μας έδειξε μερικά μόνο στοιχεία από το πλούσιο ταέντο του, αφού είχε μόλις 12 συμμετοχές. Φέτος, από την αρχή της χρονιάς βασικός, παίζοντας σε μια καλοδουλεμένη ομάδα που είναι δεμένη και έχει καλούς παίκτες, εντυπωσίασε τους πάντες με τις εμφανίσεις του. Γρήγορος, καλός ντριμπλέρ, με ικανότητες τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση είναι σίγουρο ότι θα γίνει ένας από τους καλύτερους Έλληνες μεσοεπιθετικούς τα επόμενα χρόνια, αφού ήδη οι ομάδες της Αθήνας τον κοιτούν με ενδιαφέρον. Αρκεί μόνο να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες του τύπου που τον αποκαλούν "Έλληνα Μέσι".

Φακούντο Πάρα (Λάρισα, Αργεντίνος, 23 ετών) - Έχει παίξει σε όλες τις "μικρές" εθνικές της Αργεντινής δίπλα σε ονόματα όπως ο Μέσι. Ανέβηκε κατηγορίες όντας βασικός στην Τσακαρίτα και έχοντας αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της μία χρονιά. Πέρυσι στη Λάρισα είχε 27 συμμετοχές και 6 γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Φέτος, με τη χρονιά να βρίσκεται μόνο στα μισά, έχει ήδη 16 συμμετοχλες και 8 γκολ στις ίδιες διοργανώσεις. Αργεντινός επιθετικός, με ψηλό κορμί και καλή τεχνική δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα. Ήταν αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους του πρώτου γύρου παίζοντας μάλιστα σε μία ομάδα που στα περισσότερα παιχνίδια δεν ήταν τόσο καλή όσο την περιμέναμε. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα είναι κεντρικό πρόσωπο στο πρωτάθλημά μας.

Μίροσλαβ Μπλάζιτς (Λεβαδειακός, 26 ετών, Μαυροβούνιο) - Ο Μαυροβούνιος τερματοφύλακας εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του και θα ήταν παράλειψη να μην συμπεριληφθεί στους διακριθέντες του α' γύρου. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τη διπλή του απόκρουση σε πέναλτι που επαναλήφθηκε στο ματς με την ΑΕΚ; Έχει βοηθήσει πολλές φορές τον Λεβαδειακό με τις αποκρούσεις του. Είναι 2ος σε αποκρούσεις στο πρωτάθλημα (57) και πρώτος σε επεμβάσεις μέσα στην περιοχή (101).

Λεονάρντο Περέιρα (Λεβαδειακός, 22 ετών, Βραζιλιάνος) - Γρήγορος μεσοεπιθετικός, με καλό σουτ, μπορεί να βοηθήσει σε πολλές θέσεις από το κέντρο και μπροστά και μόλις 22 ετών. Στον πρώτο γύρο πέτυχε 4 γκολ και έδωσε μία ασιστ σε 12 συμμετοχές (11 ως βασικός). Καθόλου άσχημα για έναν παίκτη που παίζει σε ομάδα που παλεύει για την παραμονή της στην κατηγορία.

Μίκαελ Γκσπούρνινγκ (Ξάνθη, 28 ετών, Αυστριακός) - Η Ξάνθη, πιστή πάντα στη συνήθειά της να βρίσκει κεντροευρωπαίους τερματοφύλακες που αποδεικνύονται "λαβράκια", μας παρουσίασε φέτος έναν εκπληκτικό Αυστριακό που την έχει κρατήσει ψηλά στη βαθμολογία με τις εμφανίσεις του. Έχει αποκρούσει ήδη 2 πέναλτι στο πρωτάθλημα, είναι 4ος σε αποκρούσεις, επίσης 4ος στη λίστα με τις επεμβάσεις στη μεγάλη περιοχή και οι αντίπαλοι χρειάζονται 23 σουτ για να του βάλουν ένα γκολ (τρίτος στη σχετική λίστα). Όλα συνηγορούν ότι ένας ακόμη τερματοφύλακας της ακριτικής ομάδας θα πάρει μεταγραφή σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος.

Φρανσίσκο Ζουέλα (Ξάνθη, 25 ετών, Ανγκόλα) - Παλιά θυμάμαι ότι έπαιζε κυρίως ως αμυντικό χαφ. Τα τελευταια 2 χρόνια έχει καθιερωθεί ως κεντρικός αμυντικός και τα πηγαίνει περίφημα. Βασικός παράγοντας της πολύ καλής αμυντικής λειτουργίας της Ξάνθης στον α' γύρο. Αφρικάνος με δυνατό κορμί και καλές τοποθετήσεις, σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στο πρωτάθλημα.

Σιμάο Μάτε Τζούνιορ (Παναθηναϊκός, 20 ετών, Μοζαμβίκη) - Η εξέλιξη που έχει ο νεαρός μέσος είναι ασύλληπτη. Πέρυσι είδαμε ένα παιδάκι να προσπαθεί να μάθει να παίζει πειθαρχημένα και να ανταποκριθεί τόσο στη θέση του αμυντικού χαφ όσο και στη θέση του σέντερ μπακ. Φέτος βλέπουμε έναν αμυντικό χαφ που τρώει σίδερα παρόλη τη μικρή ηλικία του. Καταπίνει χιλιόμετρα στο κέντρο του γηπεδου, ρίχνει και τρώει πολύ (ποδοσφαιρικό) ξύλο. Ένας παίκτης-μικρό διαμάντι που, αν συνεχίσει έτσι, δεν θα τον κρατήσουμε για πολύ στην Ελλάδα.

Κατά τη γνώμη μου, ξεχώρισαν επίσης οι Ριέρα του Πανθρακικού, Μαλεζάς του ΠΑΟΚ, Μανιάτης και Μάκος του Πανιωνίου, Αμπουμπακαρί και Γεωργιάδης του Πανσερραϊκού και ο τερματοφύλακας Ρόκα του Πανθρακικού (δέχεται 1 γκολ ανά 51 σουτ!)


3 σχόλια:

NOVITO είπε...

καλά αυτός ο Γκσπούρνινγκ (σα βρισιά ακούγεται) σε τρελαίνει.... αίτηση πρέπει να κάνεις για να φάει γκολ...

Stepas είπε...

Eιδικά εμείς οι ΠΑΟΚτσήδες ακόμα θυμόμαστε την εμφάνισή του στην Τούμπα. Ακόμα και τα άουτ έπιανε...

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πριν έρθει στην Ξάνθη δεν είχε κάνει τίποτα σπουδαίο. Νομίζω ότι στην Αυστρία δεν θεωρούνταν καλό τέρμα. Απορώ αυτή η Ξάνθη πώς τα καταφέρνει να παίρνει άγνωστους Κεντροευρωπαίους τερματοφύλακες και να τους μετατρέπει σε τερματάρες για τα δεδομένα της Ελλάδας.

NOVITO είπε...

αν τον θυμόμαστε λέει...
πλάκα πλάκα η skoda έχει δημιουργήσει παράδοση στο τέρμα, ψωνίζοντας όπως ακριβώς σημειώνεις απ το πουθενά... μαγκιά...