Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Αντίο, κυρ Αχιλλέα, Ολυμπιακάρα!




Ηρθε η ώρα να πούμε αντίο, κυρ Αχιλλέα. Ολυμπιακάρα.


Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, το σύμβολο της ιστορίας του Ολυμπιακού, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 100 ετών.
Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος γεννήθηκε το 1907 στον Πειραιά. Ξεκίνησε την καριέρα ως τερματοφύλακας το 1928 και σε όλη τη διάρκειά της, αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους «ερυθρόλευκους» στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους γκολκίπερ και ήταν πέντε φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας. Το παρατσούκλι του ήταν «Ζαμόρα», από τον Ισπανό πορτιέρο, Ρικάρντο Ζαμόρα, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες.
Η αίθουσα συνεντεύξεων και παρουσιάσεων στο Καραϊσκάκη έχει πάρει το όνομα του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου, ο οποίος ήταν το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος του Ολυμπιακού. Οι τίτλοι του - όλοι με τον Ολυμπιακό: Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1931,1932,1933,1934,1936,1937 και 1938 Πρωταθλήματα Πειραιά :1929,1930,1931,1934,1937,1938 και 1940
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του "Αθλητικού Χρόνου", δημοσιευμένο στις 12 Σεπτεμβρίου του 1934: "Τερματοφύλαξ μεγάλης κλάσεως, ο αίλουρος των πειραϊκών δικτύων. Σταθερός στις αποκρούσεις του και αποτελεσματικός στις επεμβάσεις του. Τολμηρός όσον ουδείς άλλος γκολκίπερ στο Πανελλήνιον".
Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ο θρύλος του «Θρύλου». έδωσε μια πολύ ωραία συνέντευξη με τα άπταιστα ελληνικά του στο συνδρομητικό κανάλι. Ανάμεσα στα άλλα θυμήθηκε και τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μετά τα οποία οι παίκτες και των δύο ομάδων κατέληγαν να τρώνε όλοι μαζί μακαρονάδες σε μαγαζιά γύρω από τη Λεωφόρο, μιας που δεν υπήρχαν χρήματα για κάτι άλλο. Μόνο αν τύχαινε να τους συνοδεύει κανένας παράγοντας και κερνούσε, έτρωγαν και καμιά δεύτερη ή και τρίτη μακαρονάδα. Θυμήθηκε και άλλες δυσκολίες εκείνης της εποχής. Τα γήπεδα - χωράφια, το νερό που δεν έφτανε για όλους μετά το παιχνίδι κ.α. ενώ σήμερα όπως είπε οι ποδοσφαιριστές τα έχουν όλα. Παίζουν σε γήπεδα «περσικά χαλιά», χωρίς να κινδυνεύουν να τραυματιστούν, έχουν λεφτά, φήμη, και περιτριγυρίζονται από «ωραιόκοσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε. Για να προσθέσει στο τέλος : «χαλάλι τους γιατί αυτά δείχνουν πως ως χώρα εξελίχθημεν.»
΅Στις 11-3-1934 ένα γκολ του Ράγκου θα δωσει την νικη στον Ολυμπιακό Αλλά, ηρωας ηταν ο Αχιλλέας
«Όλη μου η ζωή είναι ο Ολυμπιακός και όταν θα κλείσω τα μάτια μου, θέλω να λένε όλοι ο κυρ Αχιλλέας, η Ολυμπιακάρα. Αυτά που πέρασα όλα αυτά τα χρόνια στο σύλλογο με κρατάνε στη ζωή και μου δίνουν αναπνοή», δήλωσε συγκινημένος ο κυρ Αχιλλέας-στα γενέθλιά του, τον Μάϊο του 2007
Αντιο κυρ Αχιλλέα. Χαιρετίσματα στον Μουράτη, στους Ανδριανοπουλαίους, στον Μουστακλή, στον Αριστείδη Παπάζογλου, στον Κρητικόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: