Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Ayrton Senna: 14 χρόνια μετά...

Σαν εΣένα κανείς...


Ονομα: Ayrton

Επώνυμο: Senna

Εθνικότητα: Βραζιλιάνος

Ημ. γέννησης: 21 Μαρτίου 1960

Ημ. θανάτου: 1 Μαΐου 1994

Ομάδες: Toleman, Lotus, McLaren, Williams

Αγώνες: 162

Νίκες: 41

Βάθρο: 80 φορές

Πρωταθλήματα: 3 (1988, 1990, 1991)

Pole Positions: 65

Πόντοι καριέρας: 614

Ταχύτεροι γύροι: 19

Πρώτος αγώνας: 1984 (Grand Prix Βραζιλίας)

Πρώτη νίκη: 1985 (Grand Prix Πορτογαλίας)

Τελευταία νίκη: 1993 (Grand Prix Αυστραλίας)

Τελευταίος αγώνας: 1994 (Grand Prix Σαν Μαρίνο


Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται την 1η Μαΐου από τον θάνατο του Ayrton Senna da Silva, του θρύλου της Formula 1, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του Grand Prix του Σαν Μαρίνο στην πίστα Enzo e Dino Ferrari.


Ο Βραζιλιάνος οδηγός μεγαλούργησε για 10 χρόνια στις πίστες της Formula 1, μετρώντας πολλές και εντυπωσιακές νίκες. Ο Senna έκανε τα πρώτα του βήματα τις αρχές του '80, όντας οδηγός Kart. Το 1983 κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα British Formula 3, κάνοντας αμέσως τη διαφορά. Ένα χρόνο μετά έκανε το ντεμπούτο του στις πίστες της F1 ως οδηγός της Toleman.


Το 1985 μετακόμισε στη Lotus-Renault, κερδίζοντας, μάλιστα 6 Grand Prix σε 3 χρόνια. Το 1988 έκανε το μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στη McLaren-Honda, ως ομόσταβλος του Alain Prost, του κορυφαίου πιλότου εκείνη την εποχή. Εκείνη τη σεζόν κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, πράγμα το οποίο δημιούργησε το μίσος του Γάλλου αστέρα στο πρόσωπό του.


Ο μεγάλος Βραζιλιάνος κατέκτησε ακόμα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα, το 1990 και το 1991. Το 1993, και παρότι οδηγούσε ένα κατώτερο μονοθέσιο, κέρδισε πολλά Grand Prix, τερματίζοντας τελικά δεύτερος πίσω από τον Prost.


Το 1994 μετακόμισε στο αντίπαλο δέος, τη Williams-Renault, η οποία έχτιζε την κυριαρχία της. Στο 3ο Grand Prix της περιόδου, ο Ayrton Senna, μπροστά σε εκατομμύρια κόσμου (ο αγώνας μεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο) έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου και τράκαρε πάνω στα προστατευτικά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, και ταυτόχρονα η F1 ένα σπουδαίο πιλότο.


Το μοιραίο δυστύχημα


Το τρίτο Grand Prix του 1994 λάμβανε χώρα στην πόλη Ιμολα του Σαν Μαρίνο, στην πίστα Enzo e Dino Ferrari. Η εβδομάδα πριν από τον αγώνα μόνο ομαλά δεν κυλούσε καθώς είχαν παρατηρηθεί αρχικά κάποια μικροατυχήματα στα δοκιμαστικά σε άλλους οδηγούς, με αποκορύφωμα την ημέρα πριν από το Grand Prix.


Ο νέος, τότε, Rubens Barrichello, είχε ένα ατύχημα, το οποίο δεν του επέτρεψε τη συμμετοχή του στον αγώνα. Το χειρότερο, όμως, ήταν ο θάνατος του Αυστριακού οδηγού Roland Ratzenberger, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δοκιμαστικών τράκαρε με μεγάλη ταχύτητα, χάνοντας τη ζωή του.


Το συγκεκριμένο περιστατικό αναστάτωσε τον Ayrton Senna, ο οποίος δήλωσε πως μετά από το τέλος του αγώνα του Σαν Μαρίνο, θα ηγούταν των προσπαθειών για ασφαλέστερες πίστες, ώστε οι οδηγοί να μην κινδυνεύουν.


Το συγκεκριμένο Grand Prix ξεκίνησε πολύ δυσοίωνα καθώς από τον πρώτο κιόλας γύρο το αυτοκίνητο ασφαλείας κλήθηκε να μπει στην πίστα διότι στην εκκίνηση σημειώθηκε ατύχημα στο οποίο πολλά οχήματα τράκαραν. Όταν πλέον η πίστα ήταν ασφαλής ο Senna αύξησε ταχύτητα με τον Michael Schumacher να τον ακολουθεί. Ο Βραζιλιάνος είχε «πιάσει» τα 310 χιλιόμετρα, όμως στην μοιραία στροφή έχασε τον έλεγχο του της Williams-Renault, και το μόνο που πρόλαβε ήταν να μειώσει στα 218χλμ. πριν πέσει πάνω στα υποτυπώδη προστατευτικά μετά από τη στροφή Tamburello.


Το τιμ της ομάδας έτρεξε αμέσως προς το σημείο του δυστυχήματος και ο Sid Watkins τον απέσυρε από το όχημα πριν αυτό τυλιχτεί στις φλόγες. Πάνω στη στολή του Senna βρέθηκε μια σημαία της Αυστρίας, την οποία ο κορυφαίος πιλότος προόριζε να υψώσει σε περίπτωση που ανέβαινε στο βάθρο…


Στο νοσοκομείο της Μπολόνια, στο οποίο διακομίστηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός του, βυθίζοντας έτσι στο πένθος όλο τον κόσμο που ασχολούνταν με την Formula 1, ακόμα και αυτούς που δεν είχαν και άμεση επαφή με το άθλημα. Οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοίνωσαν ότι ο Ayrton Senna υπέστη τρία τραύματα στο κεφάλι, οποιοδήποτε από τα οποία θα ήταν αρκετό να του αφαιρέσει τη ζωή.


Τα αίτια του θλιβερού αυτού δυστυχήματος είναι ακόμα αδιευκρίνιστα ωστόσο πολλοί από τους μηχανικούς που ερεύνησαν το μονοθέσιο πιστεύουν πως το πρόβλημα ήταν στον δεξί εμπρόσθιο τροχό, του οποίου ο άξονας ήταν προβληματικός. Από το 1994 και μετά έχουν γίνει πολλά δικαστήρια, μετά από έρευνες οι οποίες κατηγορούν τη Williams για ανθρωποκτονία, πράγμα το οποίο ποτέ δεν έχει αποδειχθεί.


Ξέρατε ότι...


Στην συμπλήρωση των 10 χρόνων από τον θάνατο του, διοργανώθηκε φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου, στο οποίο παραβρέθηκαν πάνω από 10.000 άτομα.


Στον αγώνα αυτό πήραν μέρος οι πιλότοι Michael Schumacher, Jarno Trulli, Rubens Barrichello, Fernando Alonso, καθώς και οι θρύλοι του ποδοσφαίρου Ντούγκα, Καρέκα και Ταφαρέλ (το ματς έληξε 5-5 με την αδερφή του να κάνει τη σέντρα). *Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας αφιέρωσε το Μουντιάλ του 1994 το οποίο κατέκτησε στη μνήμη του.


Ο Ιταλός τραγουδιστής Cesare Cremonini έγραψε και τραγούδησε το 2005 το τραγούδι "Marmellata#25", το ρεφρέν του οποίου λέει: «Ω! Από τότε που ο Senna δεν τρέχει πια… δεν υπάρχει Κυριακή…»


Μετά από τον θάνατό του έγινε γνωστό ότι είχε δώσει πάνω από 400 εκατ. δολάρια σε άπορες οικογένειες της Βραζιλίας, το οποίο όσο ζούσε κρατούσε μυστικό.
*Στη Βραζιλία διατηρούσε ένα ινστιτούτο, στο οποίο είχε διαθέσει 80 εκατ. δολάρια, ώστε να μορφώνονται τα παιδιά της Βραζιλίας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε ως κοινωνικό κέντρο που βοηθούσε ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.


Ευχομαι στον αθλητισμο σε ολο τον κοσμο να μην ξανασυμβει το παραμικρο!!!!!!

Καλο μηνα και οτι καλυτερο!!!!!!!