Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Απ έξω κούκλα από μέσα πανούκλα

Δύσκολο πράγμα η άτιμη η δημοσιογραφία...
Εχει κάποιους κανόνες που καθορίζουν το ποιόν της και την κατατάσσουν ανάλογα στις συνειδήσεις μας.
Ενας κανόνας είναι να μην ψεύδεται, να λέει όσα εννοεί και να εννοεί όσα λέει.
Οταν δεν το κάνει αυτό, μπορεί πρόσκαιρα να αποκομίσει κάποια οφέλη, αλλά...
"Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς γιά λίγο χρόνο, λίγους γιά πολύ, αλλά ποτέ πολλούς γιά πάντα."
Αφορμή γιά τον παραπάνω πρόλογο μου έδωσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της νέας αθλητικής εφημερίδας "ΕΞΕΔΡΑ" (με το "ξου" κυματιστό).
Κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα η αποκάλυψη των σχεδίων Τζίγκερ με αφορμή την επικείμενη συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός την ερχόμενη Τρίτη.
Πώς θα απαντήσει ο Τζίγκερ στην ΠΕΚ, ποιό είναι το τελευταίο του χαρτί;
Διαβάστε στην σελίδα τάδε...
Αυτό βλέπει ο αναγνώστης-πελάτης στο περίπτερο.
Και σπεύδει να αγοράσει την εφημερίδα γιά να πληροφορηθεί τα σχέδια του Τζίγκερ γιά το μέλλον.
Μάταια...
Γιατί ρεπορτάζ δεν υπάρχει, ούτε αποκαλύψεις.
Στην θέση τους υπάρχει επί της ουσίας ένα άρθρο γνώμης που αναμασά αυτά που ήδη γνωρίζουμε και με το κλισέ "εκτός συγκλονιστικού απροόπτου" εμφανίζει κάποια θέματα χωρίς να προσθέτει κανένα καινούργιο δεδομένο.
Αφού πρώτα ο συντάκτης σημειώνει πως το περιεχόμενο των συνεντεύξεων τύπου του Τζίγκερ δεν το γνωρίζουν πριν δημοσιοποιηθεί απ τον ίδιο ούτε οι στενοί του συνεργάτες (άρα μην περιμένετε αποκαλύψεις) ακολούθως αναλώνεται σε μιά σειρά εικασιών στις οποίες βέβαια κρατάει και τις απαραίτητες...πισινές.
- Θα απαντήσει στην ΠΕΚ με όνομα προπονητή (Μπάγεβιτς;) και μεταγραφές (Χριστοδουλόπουλος;), αν και σπανίως ο Τζίγγερ "αδειάζει" τους προπονητές ή ανακοινώνει μεταγραφές πριν το τέλος της σεζόν.
- Θα πάρει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον Μπάγεβιτς, αν και ο εγωϊσμός και των δύο μπορεί να υπερισχύσει, αφού κατά το παρελθόν έχουν ρίξει αμφότεροι "χυλόπιττες" ο ένας στον άλλον.
Το μόνο καινούργιο που μάθαμε (;)βρίσκεται στην τελευταία πρόταση του άρθρου, πως δηλαδή Βέλιτς και Μπάγεβιτς δεν έχουν κακές σχέσεις.
Κατά τα άλλα, αν δεν βρέξει θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει.
Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουν όλοι αυτοί οι κύριοι που επαγγέλονται το διαφορετικό στον αθλητικό τύπο (και δεν μιλάω κυρίως γιά τους συντάκτες, αλλά γιά τους εκδότες και τους αρχισυντάκτες) πως κοροϊδεύοντας τους αναγνώστες οδηγούνται αργά ή γρήγορα στην αναξιοπιστία και την πτώση της κυκλοφορίας τους.
Αν κάτι λείπει σήμερα απ τον αθλητικό τύπο είναι η εγκυρότητα και η σοβαρότητα.
Προσωπικά θα εκτιμούσα αφάνταστα αν μιά εφημερίδα αυξομειώνει τις σελίδες της ανάλογα με την ειδησεογραφία.
"Κύριοι σήμερα δεν έχουμε πολλά πράγματα, πάρτε ένα οκτασέλιδο, αύριο έχουμε πολλά, πάρτε 64 σελίδες.
Η αγωνία να εμφανιστούν όλοι αυτοί πλήρεις και ανταγωνιστικοί, τους οδηγεί στην κατασκευή ειδήσεων ή...ρεπορτάζ που προκύπτουν απ τους 4 τοίχους των γραφείων τους.

Γιά σκεφτείτε με τί...αρβυλάκι πάμε στις παραλίες κάθε χρόνο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γενικώς όλες οι αθλητικές εφημερίδες είναι για τυλίγουν τα ψάρια τους οι ψαράδες και για να μην λερώνουν οι μπογιατζήδες. Δεν υπάρχει πλέον αντικειμενικός δημοσιογράφος. Όλοι είναι οπαδοί που μάλιστα εξηπηρετούν συμφέροντα. Εγώ προσωπικά εχω χρόνια να πάρω. Ενημερωνομαι μόνο απο το ιντερνετ. Προτιμώ να διαβάζω τα λίγα και ουσιόδη που δημοσιεύονται στο διαδίκτιο απο το να διαβάζω την κάθε παπαριά που γράφει οτι του πει το αφεντικούλι του.

tzonakos είπε...

Πρόσφατα ανέβασα ενα θέμα περι αθλητικών εφημερίδων.
Μέσα σε αυτό αναφερόμουν σε πολλά απο αυτα που γράφονται εδω πολύ σωστά και ειναι ο λόγος που έγραψα το κείμενο.
Αυτες οι αφημερίδες κατα κύριο λόγο απευθύνονται σε κορόϊδα.
Κάνουν τον αναγνώστη να υποψιάζεται άλλα απο αυτά που γράφουν. Εννοούν άλλα όπως οι πολιτικοί μας. Θυμηθείτε τα τρία ΔΕΝ του Καραμανλή που ΔΕΝ τήρησε και όμως τον πίστεψαν και τον εξέλεξαν πάλι.
Ετσι, ο κάθε φιλόδοξος "εκδότης" βλέπει οτι ο κόσμος τσιμπάει και του πετάει αυτό που θέλει να διαβάσει, να ακούσει με τρόπο.
Φυσικά δεν εννούν όσα λένε κυριολεκτικά ή αλλιώς αυτο που λένε δεν είναι αυτό που εννοούν.

υγ. Θα χαρώ να μάθω οτι έκλεισαν δια παντός οι δέκα απο τις 19 αθλητικές φυλλάδες.