Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

"Η ανάλυση από τους ειδικούς"


Όταν στους πάγκους των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού κάθονται οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Παναγιώτης Γιαννάκης, δύο εκ των κορυφαίων προπονητών στην... πιάτσα, το ενδιαφερον στο τεχνικο κομματι αναμενεται καυτο

"Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναλύει τον Ολυμπιακό "


Το πρώτο που έκανε ο Παναγιώτης Γιαννάκης σε αυτήν την ομάδα ήταν να βάλει κανόνες. Και στην άμυνα και στην επίθεση. Για παράδειγμα τι είδους άμυνα θα παίξουν στα πικ εν ρολ του αντιπάλου και ποιες περιστροφές θα γίνουν.


Η δεύτερη σημαντική κίνηση ήταν το γεγονός ότι ο Γκριρ πλέον παίζει μόνο στη θέση «2» και όχι ως πόιντ γκαρντ. Την ευθύνη της οργάνωσης του παιχνιδιού την πήραν οι Μπλάκνεϊ και Τεόντοσιτς και πλέον ο Γκριρ παίζει στη φυσική του θέση.


Μία ακόμη κίνηση είναι η αλλαγή του ρόλου του Τζάκσον. Δεν εξαρτάται πλέον ο Ολυμπιακός από τον Αμερικανό. Η αδυναμία του στο μαρκάρισμα είναι δεδομένη όπως και στο αμυντικό ριμπάουντ. Ο Γιαννάκης τον χρησιμοποιεί περισσότερο λογικά και υπάρχουν γι’ αυτό 2-3 plays που τον βοηθούν.


Επίσης ο Ολυμπιακός δοκιμάζει άμυνες σε όλο το γήπεδο που πλέον μπορούν να αποδώσουν περισσότερο. Τις χρησιμοποίησε και στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα αλλά ο Σπανούλης τις ξεπερνούσε εύκολα. Τώρα όμως αυτές οι άμυνες ίσως δουλέψουν περισσότερο.


Ο Ολυμπιακός είναι πιο δυνατός στα ριμπάουντ αν και όταν αγωνίζεται με Γκριρ και Μπλάκνεϊ στην πεντάδα του (είναι και οι δύο κοντοί) έχει και αυτός πρόβλημα. Επίσης, τώρα θα παίξει ο Τσαρτσαρής, άρα ίσως παρουσιαστεί βελτιωμένος ο Παναθηναϊκός σε αυτόν τον τομέα.


Εγώ δεν πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο αγώνα θα παίξει σημαντικό ρόλο ο Μασιγιάουσκας. Λείπει αρκετό καιρό για να κάνει κάτι τέτοιο.


Γενικά μιλώντας, πιστεύω ότι το momentum θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο όπως και η προσωπικότητα των αθλητών, από τι υλικά είναι φτιαγμένοι. Αν μιλούσαμε πριν από 1 μήνα θα λέγαμε ότι ο Παναθηναϊκός θα είχε προβάδισμα 80-20. Τώρα λέμε ότι ο τελικός είναι 50-50. Ρόλο τέλος, κατά τη γνώμη μου, θα παίξει και ο τρόπος που θα σφυρίξουν οι διαιτητές.


Τελικό συμπέρασμα: Δεν θα δούμε εκπλήξεις. Η κάθε ομάδα έχει 20-25 plays τα οποία θα προσπαθήσει να εκτελέσει. Τα σταφ των δύο προπονητών είναι από τα καλύτερα και φυσικά θα είναι άψογα προετοιμασμένα.


" Ο Σούλης Μαρκόπουλος αναλύει τον Παναθηναϊκό "


Να τονίσουμε αρχικά πως η προετοιμασία για τον τελικό είναι εντελώς διαφορετική από την αντίστοιχη για ένα παιχνίδι πρωταθλήματος. Είναι άλλη η τακτική που ακολουθείται, άλλο το σκάουτινγκ και άλλη η αντιμετώπιση όταν τα πάντα κρίνονται σε 40 λεπτά.


Ο Παναθηναϊκός θα είναι σίγουρα πιο δυνατός με την επιστροφή του Τσαρτσαρή. Διαθέτει πλέον περισσότερο βάθος αλλά και ευελιξία στις θέσεις των ψηλών. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα παίκτη, ο οποίος απειλεί τόσο από κοντά όσο και μακριά από το καλάθι.


Κακά τα ψέματα βέβαια όλο το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στηρίζεται στην περιφέρεια. Από εκεί αρχίζει κάθε επίθεσή του προκειμένου είτε να βγάλει ένα ελεύθερο σουτ είτε να παίξει πικ-εν-ρολ. Δεν το συζητάμε για το ταλέντο που διαθέτει, χάρη στο οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες και ανταπεξέλθει σε κάθε μορφή δυσκολίας που θα του παρουσιαστεί.


Θεωρητικά εκείνο που αμυντικά θα επιδιώξει να πετύχει είναι να κλείσει τους διαδρόμους προς τη ρακέτα, κυρίως κάθετα. Να μην επιτρέψει το inside game του Ολυμπιακού και να προσπαθήσει να τον κάνει να αλλάξει τον τρόπο εκτέλεσης των επιθέσεών του. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού θα αντιδράσουν στην πίεση που δεδομένα θα τους ασκηθεί από τους αντιπάλους τους προκειμένου να εξαναγκαστεί να περάσει την μπάλα στους ψηλούς.


Το ότι στο πρόσφατο παιχνίδι του ΣΕΦ ο Ουίνστον αποτέλεσε τον παίκτη-κλειδί δεν συνεπάγεται πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και τώρα. Καθένας μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Βλέπουμε πάντως τελευταία ο Παναθηναϊκός να έχει ως άξονες στην επίθεσή του τους Γιασικεβίτσιους και Σπανούλη. Αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες από τους υπόλοιπους, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως ο Διαμαντίδης δεν είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα. Ο Δημήτρης με την άμυνά του δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η ομάδα να τρέξει. Ανοίγει το παιχνίδι και βοηθάει στον αιφνιδιασμό ενώ παίρνει επιθέσεις όταν κρίνει αναγκαίο.


Το πιθανότερο πάντως είναι ο Ολυμπιακός να προσπαθήσει να οδηγήσει το παιχνίδι σε αργές επιθέσεις και χαμηλά σκορ, αφού ένα τέτοιο στυλ τον συμφέρει. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να μειώσει στο ελάχιστο τα λάθη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: