Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Μακριά από τη Τούμπα το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ??

Πηγή: www.sport-fm.gr

Στο στρατόπεδο «Καρατάσιου» προσανατολίζεται η διοίκηση του ΠΑΟΚ να δημιουργηθεί το νέο γήπεδο της ομάδας. Ωστόσο, ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης, εξήγησε στη «SportDay» τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει γήπεδο σε εκείνη την περιοχή. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Ποια είναι η στάση της επιτροπής γηπέδου. Τη δημιουργία ενός νέου γηπέδου στον χώρο της Τούμπας θέλουν οι περισσότεροι οπαδοί του συλλόγου. Τι γίνεται με την εναλλακτική λύση στη Θέρμη.

Η περιοχή όπου στεγαζόταν το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή κυρίαρχη σκέψη για μία εναλλακτική πρόταση, σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ αποφασίσει το νέο γήπεδο να δημιουργηθεί μακριά από την Τούμπα. Ακόμα και αν εγκριθεί όμως ως πρόταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αποδεχτούν οι φορείς της περιοχής.

Τους λόγους εξήγησε στη «SportDay» ο δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης. Ανέλυσε το ιστορικό της περιοχής αλλά και τη φιλοσοφία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αξιοποίησή της: «Τον Σεπτέμβριο του 2005 η προηγούμενη δημοτική αρχή της Πολίχνης, στα όρια της οποίας ανήκει χωροταξικά η περιοχή, συμφώνησε με τον τότε υφυπουργό Εθνικής Αμυνας να εκποιηθεί το 36% των 120 στρεμμάτων, ώστε να αξιοποιηθεί από εργολάβους για την ανέγερση κτιρίων. Στην πορεία, όμως, διαπιστώθηκε ότι όλα τα στρέμματα ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς δεν συμφωνήσαμε με κάτι τέτοιο, διότι έχουμε παρουσιάσει ένα γενικότερο πολεοδομικό σχέδιο για την περιοχή, σε συνεργασία με τους δήμους της ευρύτερης περιοχής στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τυπικά η περιοχή μπορεί να ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, χωροταξικά να βρίσκεται στο όρια του Δήμου Πολίχνης, ουσιαστικά όμως ανήκει σε όλες τις δυτικές συνοικίες της πόλης».

Οι χώροι του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» περιλαμβάνουν μία έκταση 120 στρεμμάτων και αυτοί του ΟΔΔΥ άλλα 80 στρέμματα. Η περιοχή συνορεύει (σχεδόν εφάπτεται) με μέρος της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης. Πάνω όμως από αυτή, προς την περιοχή των Μετεώρων, υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα που μπορούν συνολικά να συνθέσουν μία όαση πρασίνου, σε ένα κομμάτι της πόλης που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο από το τσιμέντο και τη ρύπανση. Για τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών η ευκαιρία ανάπλασης του χώρου είναι μοναδική για να βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου, ακόμα και αν ο ΠΑΟΚ επιχειρήσει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, είναι εξαιρετικά αμφίβολο να πετύχει μία συμφωνία για να δημιουργήσει εκεί νέο γήπεδο, εμπορικούς χώρους και αθλητικό κέντρο. Ο Κώστας Θεοδωρίδης εξηγεί: «Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα και πρόταση ανάπτυξης του αθλητισμού. Κυρίως, όμως, σε ερασιτεχνικό επίπεδο και προς όφελος των δημοτών μας. Αυτό που μου περιγράφετε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κι αν υποθέσουμε ότι η πρόταση του ΠΑΟΚ θα είναι ανταλλαγή των στρεμμάτων στο "Καρατάσιου" με αυτά που έχει ο Ερασιτέχνης στην Τούμπα, εμείς τι θα κερδίσουμε από ένα χώρο που θα βρίσκεται τόσο μακριά από τα όρια του δήμου μας;».

Κυρίαρχος στοχος το μητροπολιτικό πάρκο

Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο προσανατολισμός τόσο του Δήμου Πολίχνης όσο και των δήμων της ευρύτερης περιοχής (Σταυρούπολης, Νεάπολης, Ευόσμου, Ελευθερίου–Κορδελιού, Αμπελοκήπων, Μενεμένης) είναι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, στην περιοχή τού πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου». Ενα πάρκο που θα δώσει διεξόδους στην καθημερινότητα του κόσμου και θα αποτελέσει χωρίς υπερβολή άλμα προς μία καλύτερη ποιότητα ζωής, την οποία τόσο ανάγκη έχουν οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών. Επιπλέον, αυτό είναι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα της ευρύτερης τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πολλά πλεονεκτήματα

Οσοι μέσα στην οικογένεια του ΠΑΟΚ είναι υπέρμαχοι της «λύσης “Καρατάσιου”» θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Πολλά στρέμματα για ευρύτερη αξιοποίηση ενός νέου γηπέδου (εμπορικοί χώροι, αθλητικό κέντρο, άπειρες θέσεις πάρκινγκ), εξαιρετική πρόσβαση (η περιφερειακή οδός είναι δίπλα και πολύ κοντά στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης) και σε μία περιοχή που είναι κυρίαρχο το «ασπρόμαυρο» στοιχείο. Μεγάλο ποσοστό των οπαδών του ΠΑΟΚ κατοικούν στους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και θα ήταν πιο εύκολη γι' αυτούς η πρόσβαση.

Περιθωριοποίηση από τους «πολέμιους»

Οσο γι' αυτούς που θεωρητικά τάσσονται ενάντια σε μια τέτοια λύση, πιστεύουν ότι μια μετεγκατάσταση του νέου γηπέδου και των νέων εγκαταστάσεων στο «Καρατάσιου» θα ξεριζώσει τον ΠΑΟΚ από τις ιστορικές καταβολές του. Θεωρούν ότι έτσι ο σύλλογος θα περιθωριοποιηθεί και λύση μακριά από την Τούμπα δέχονται να υπάρξει μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (στους χώρους της ΔΕΘ ή λίγο πιο βόρεια, προς το Καυταντζόγλειο). Ειδικά όμως για τη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι κάθετα αντίθετοι.

Απλώς θα κάνει τις εισηγήσεις...

Στον ΠΑΟΚ πήραν ζεστά το θέμα κατασκευής νέου γηπέδου μέσα στο 2007. Στα τέλη του χρόνου δημιουργήθηκε –επιτέλους– μία επιτροπή εισηγητικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, η οποία έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα αρκετές φορές.

Η επιτροπή είναι εξαμελής και αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των παρατάξεων που διεκδίκησαν την προεδρία του Ερασιτέχνη (τη νυν διοίκηση Κατσαρή, δηλαδή, εκπροσωπεί ο Δημοκράτης Παπαδόπουλος, τον «Χρυσό Δικέφαλο» ο Μπάμπης Στέφος και το «Μέτωπο Λαϊκής Βάσης» ο Χρήστος Ποιητής), τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ (Γιάννης Παπαδόπουλος), των βετεράνων ποδοσφαιριστών (Μιχάλης Μπέλλης) και των οργανωμένων οπαδών (Κώστας Καραβελίδης). Μέχρι τα τέλη Μαΐου η επιτροπή στοχεύει να υποβάλει τις προτάσεις της στον Ερασιτέχνη, η διοίκηση του οποίου υποχρεούται μετά να τις θέσει υπόψη της γενικής συνέλευσης. Η κινητικότητα στο θέμα του γηπέδου έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα εγρήγορση και των τριών παρατάξεων, οι οποίες επιδιώκουν εγγραφές μελών εν όψει ψηφοφορίας στον Α.Σ. ΠΑΟΚ. Για το θέμα γηπέδου ή για την ανάδειξη νέας διοίκησης απαιτείται να έχει εγγραφεί κανείς τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα για να έχει δικαίωμα ψήφου.

Μεταξύ των μελών της επιτροπής υπάρχει συμφωνία κυρίων να μη δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες των συζητήσεων που γίνονται για το νέο γήπεδο. Μπορεί να ακούσει κανείς μόνο γενικές περιγραφές, επειδή θεωρείται ένα πολύ λεπτό ζήτημα, το οποίο μάλιστα κρύβει και αντιπαλότητες διαφορετικών καταβολών. Εξάλλου, οι εισηγήσεις της επιτροπής δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικές για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο μέλλον. Επιπλέον, θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει προπαρασκευαστική, για να υπάρχει εν πάση περιπτώσει ένας μπούσουλας όταν έρθει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων.

Οποιος πάντως γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στον ΠΑΟΚ θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι έγινε κατορθωτό μέσα σε μία επιτροπή να συμπεριληφθούν όλες (σχεδόν) οι τάσεις που υπάρχουν στην οικογένεια του «Δικεφάλου του Βορρά». Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία στις προτάσεις, αυξάνονται οι ιδέες και οι προβληματισμοί, την ώρα που κανένας δεν λειτουργεί μονοπωλιακά παίρνοντας μεγαλύτερη ευθύνη απ’ ό,τι πραγματικά του αναλογεί για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Ακόμη, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στη συγκεκριμένη επιτροπή ότι λειτουργεί με οδηγό το συναίσθημα για τον ΠΑΟΚ, χωρίς ιδιοτέλεια και ανεξάρτητα με το αν αργότερα θα υπάρξουν ενστάσεις για τον προσανατολισμό, τον σκοπό και τη φιλοσοφία συγκεκριμένων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια τώρα στα κοινά του ΠΑΟΚ.

Το ερωτηματολόγιο

Η επιτροπή για το γήπεδο δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο στάλθηκε σε μέλη του Ερασιτέχνη. Οχι όμως σε όλα, αλλά δειγματοληπτικά. Σε αυτό το ερωτηματολόγιο ο παραλήπτης καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων κυρίως για την περιοχή που πρέπει να δημιουργηθεί (Τούμπα ή αλλού) και πόσο σοβαρά πρέπει να ληφθούν οι εμπορικές χρήσεις. Οι απαντήσεις θα χρησιμεύσουν και θα χρησιμοποιηθούν αργότερα για να γίνει κατανοητή η τάση των συγκεκριμένων μελών σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Η εκτίμηση για τις θέσεις

Την προηγούμενη βδομάδα τα μέλη της επιτροπής είχαν μια πρώτη συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρίας Demant, ώστε να υπάρχει μία εικόνα για τη χωρητικότητα του νέου γηπέδου. Ειδικά για την Τούμπα, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί γήπεδο μάξιμουμ 32.000 θέσεων και με τη δημιουργία νέου διαζώματος στη σημερινή Θύρα 4, 37.000 θέσεων. Οταν τέθηκε η ιδέα δύο επιπλέον διαζωμάτων, εξήγησε ότι μπορεί να φτάσει και τις 50.000 θέσεις, αλλά κάτι τέτοιο θα εκτόξευε το κόστος κατασκευής και θα μεγάλωνε τον χρόνο αποπληρωμής από τον ΠΑΟΚ.

Πλεονέκτημα της έδρας

Στις συζητήσεις σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γηπεδικό ζήτημα του ΠΑΟΚ. Αν επιλεχθεί η Τούμπα, ο ΠΑΟΚ θα υποχρεωθεί να φιλοξενηθεί σε άλλο γήπεδο και πιθανότατα αυτό θα είναι το Καυταντζόγλειο. Αν όμως επιλεγεί άλλη περιοχή, το αγωνιστικό πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ θα είναι η χρησιμοποίηση της ιστορικής του έδρας όσο διάστημα κατασκευάζεται το νέο γήπεδο. Δεν θα ξεσπιτωθεί και θα πάει απευθείας από το παλιό στο νέο του «σπίτι». Ειδικά τώρα, που επιχειρείται η δημιουργία μιας νέας ομάδας, θα ληφθεί υπόψη και αυτό.

Κυρίαρχη η Τούμπα

Για ένα μεγάλο αριθμό των οπαδών του ΠΑΟΚ η ιδέα δημιουργίας ενός νέου γηπέδου στον χώρο του ήδη υπάρχοντος κυριαρχεί. Ειδικά για όσους είναι πάνω από τα 30, η Τούμπα δεν είναι απλώς ένα γήπεδο, αλλά ένας πραγματικός θρύλος. Ο ΠΑΟΚ έχει συνδέσει όλες τις ένδοξες ποδοσφαιρικές του στιγμές με αυτό το γήπεδο και δεν ονομάστηκε τυχαία «ναός» από τον κόσμο του. Υπάρχουν πάρα πολλοί που ορκίζονται να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε αν τελικά αποφασιστεί η κατεδάφιση της σημερινής Τούμπας, το νέο γήπεδο να δημιουργηθεί στον ίδιο χώρο.

Μετράει το συναίσθημα

Είναι τόσο μεγάλη η συναισθηματική σύνδεση με την περιοχή (η οποία επίσης χαρακτηρίζεται φιλέτο, μια και βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και τα στρέμματα ανήκουν στον ΠΑΟΚ), που αρκετοί φοβούνται ότι ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα χάσει κόσμο, αν αποφασίσει να φτιάξει σε άλλη περιοχή το νέο του σπίτι. Θεωρούν μάλιστα πως αν χρειαστεί, αξίζει ακόμα και να θυσιαστούν κέρδη από ενδεχόμενες εμπορικές χρήσεις, αρκεί να μην κόψει ο ΠΑΟΚ τους ιστορικούς του δεσμούς με την Τούμπα. Και φαίνεται ότι τελικά θα παίξει μεγάλο ρόλο το συναίσθημα στις τελικές αποφάσεις.

Η λύση της Θέρμης

Εξαρχής πρέπει να τονιστεί ότι η συζήτηση για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ δεν έχει φτάσει στο σημείο υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων. Το αρχικό δίλημμα είναι αν θα γίνει στην Τούμπα ή σε μία άλλη περιοχή. Για τη δεύτερη επιλογή υπάρχουν μόνο θεωρητικές προσεγγίσεις. Εκτός από το πρώην «στρατόπεδο Καρατάσου», υπάρχει και η λύση της Θέρμης, πολύ κοντά στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου. Κάποιοι πιστεύουν ότι η συνύπαρξη των δύο γηπέδων σε πολύ κοντινή μεταξύ τους απόσταση θα επιφέρει μεγαλύτερη συσπείρωση και θα δημιουργήσει το λεγόμενο «σπίτι του ΠΑΟΚ», με όλα τα τμήματά του να λειτουργούν στην ίδια περιοχή.

Έρευνα της SportDay


Δεν υπάρχουν σχόλια: