Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Ελληνικό Πρωτάθλημα ώρα μηδέν....

Ελληνικό Πρωτάθλημα ώρα μηδέν....

Κατ' αρχάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εκδότη του μπλόγκ που μας επέλεξε. Το θεωρούμε μεγάλη τιμή να αποτυπώνουμε όποτε εμείς θέλουμε τη γνώμη μας για το αθλητικό γίγνεσθαι στο δικό του μπλογκ και των ευχαριστούμε απο καρδιάς.
Στο δια ταύτα τώρα. Με σκοπό να αναδείξουμε μερικές σκέψεις που μας βασανίζουν εδώ και πολλά χρόνια και έχουν να κάνουν με το Ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και τελικά αν αξίζει κανείς να το παρακολουθεί αν δεν έχει οπαδική σχέση με κάποιο σύλλογο και όχι κάποια ΠΑΕ. Κανένας στην εποχή μας,(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δε ξεκινούσε να υποστηρίζει κάποια ΠΑΕ. Υποστήριζε το σύλλογο με τα χρώματα του, το στυλ που έπαιζε και δεκάδες άλλους λόγους που είναι τμήμα της μαγείας που λέγεται ποδόσφαιρο. Πιστεύουμε πως και σήμερα οι ανόθευτοι οπαδοί όλων των συλλόγων,(που στις χαρές και τις λύπες των ομάδων τους στέκονται πάντα δίπλα στην ομάδα)υπάρχουν και είναι βαθιά λυπημένοι με την εικόνα που σήμερα παρουσιάζεται.
Οργανωμένες θύρες που στο εσωτερικό της υπάρχουν τμήματα και παραομάδες που επιθυμούν να φύγει ο τάδε επιχειρηματίας και έλθει ο δείνα. Αθλητικές εφημερίδες(και δε μιλάμε για τις οπαδικές, αλλά για τις δήθεν ανεξάρτητες),που δεν ενημερώνουν, αλλά φτιάχνουν ειδήσεις που εξυπηρετούν τους manager, υμνώντας όποιο τους κάνει τα οικονομικά χατίρια και παίζει το παιχνίδι τους. Αθλητικογράφοι που υπηρετούν καθαρά και ξάστερα τη τσέπη τους βρίσκουν "πεδίο δόξης λαμπρόν". Χορηγίες εκατομμυρίων ευρώ, σε ομάδες παίχτες και κανάλια για την ακόμα παραπέρα εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου.
Τέλος αυτό που σκοτώνει το ποδόσφαιρο, όχι ως άθλημα, αλλά ως ένα μαζικό λαϊκό παιχνίδι που όλοι χωρούν και ανήκει σε όλους, είναι ο τρόπος που διεισδύουν οι επιχειρηματίες. Που ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον και είτε μόνοι τους η με τη λογική της όποιας πολυμετοχικότητας, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ιδιωτικό στρατό τη μεγάλη μάζα των οργανωμένων οπαδών μίας ομάδας ως μοχλό πίεσης στο κράτος για να πάρουν με το έτσι θέλω "χρυσές δουλειές" απ' αυτό.
Αυτό είναι το ποδόσφαιρο της Superleague.
Σε αντίθεση με αυτό το τοπίο, το οποίο λανσάρει και τη λογική του bet. Εμείς αγαπάμε το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι και κοινωνικό φαινόμενο που πηγάζει απ' τη φαντασία το ταλέντο, το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, με παίχτες που δε θα ξεζουμίζονται στο βωμό των κερδών και των συνεχόμενων αγώνων καταστρέφοντας την υγεία τους. Που δε θα είναι "χτισμένοι" για δεκαθλητές, αλλά για ποδοσφαιριστές, με τη φαντασία τους να οργιάζει μέσα στο γήπεδο, που να μην είναι κατασκευασμένοι για μία μόνο θέση, αλλά να είναι πολυπρόσωποι και με προσωπικότητα. Απ' αυτή την άποψη την οποία δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ασπαστεί, θεωρούμε ότι και φέτος δύσκολα θα δούμε και καλό ποδόσφαιρο και κάτι διαφορετικό.

Radio Collectiva

6 σχόλια:

teo είπε...

Όλα καλά τα γράφεις αλλά η αγορά των ομάδων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πλέον.Τα ίδια δεν έγιναν στην Αγγλία;Και με ομάδες κολοσσούς!Σήμερα η τέχνη έχει αντικατασταθεί με την δύναμη και το πάθος στο ποδόσφαιρο.Τα παλαιά πρέπει να τα ξεχάσουμε δεν θα τα ξαναδούμε...Στο επιτελείο των ομάδων τώρα έχουμε εξιδικευμένους γυμναστές,εργασιοφιολόγους,κτλ που σκοπό έχουν εκτός την γρήγορη ανάρρωσει των ποδοσφαιριστών να τους κάνουν σαν τον ΤΑΡΖΑΝ!

Radio Collectiva Team είπε...

Πολύ καλή και έξυπνη επισήμανση τεο, γέλασα αρκετά με το Ταρζάν.
Πάντως στο EURO 2008,ευτηχώς μετά απο 20 χρόνια είδαμε επιτέλους ποδόσφαιρο, ελπίζω να συμφωνείς και ας ελπίζουμε για μια αλλα΄γή στο μέλλον πιος ξέρει;

geokalp είπε...

καλώς ορίσατε!

teo είπε...

Ευτυχώς που επικράτησε η λογική του δίκαιου αυτή την φορά στο ποδόσφαιρο και η ομάδα που το άξιζε πραγματικά το κατέκτησε.Μου άρεσαν πάντα η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ,ΙΣΠΑΝΙΑ,ΟΛΛΑΝΔΙΑ.Από αιώνων πάντα ήταν οι καλύτεροι, πολύ καλό ποδόσφαιρο.Η Ιταλία έμεινε από προπονητή και απο ποδοσφαιριστές.Ο Τόνι είναι πολύ μικρός για να αντικαταστήσει τους μεγάλους φορ από αυτή την ομάδα.Στην άμυνα ως γνωστών άπιαστοι.Και φτάσαμε στους ΤΑΡΖΑΝ Τούρκους Ρώσους και Κροάτες που παρολίγο να κάνουν την έκπληξη.Όσο για τους Γερμανούς;Για μένα έκπληξη ήταν δεν τους περίμενα να ανέβουν τόσο ψηλά.Οι υπόλοιποι για βόλτα πήγαμε για συμμετοχή!Ειδικά η εθνική μας με τα καπελάκια τους μη τους χτυπήσει ο ήλιος!!!Ποιός ήλιος;Που κάθε μέρα έβρεχε.....Τι σου κάνει το χρήμα φίλε μου!Ούτε που τα πετάξανε και στο Ελευθέριος Βενιζέλος τα φορούσανε μη τους κόψουν τον μισθό τελευταία στιγμή!

Radio Collectiva Team είπε...

Εγώ πιστεύω πως και η Ρωσία και η Κροατία είχαν καλές ομάδες, για Ταρζάν έμοιαζαν κυρίως η Γερμανία και η Τουρκία...

X-myalismenos είπε...

Θα πρέπει να καταλάβουμε πως το ποδόσφαιρο σαν άθλημα όπως το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε είναι τελείως διαφορετικό πράγμα απ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Κι αυτό αναπόφευκτα δημιουργήθηκε γιατί η τεράστια προβολή του αθλήματος το έκανε...εργασία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Παλιά οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων ήταν λιγότερες.
Παλιά δεν υπήρχε ούτε καθημερινή προπόνηση.
Σήμερα το ποδόσφαιρο είναι επάγγελμα γιά τους ποδοσφαιριστές και μπίζνα γιά τους παράγοντες.
Αν μας αρέσει συμμετέχουμε.
Αν δεν μας αρέσει, είναι μάταιο να πιστεύουμε πως θα ξαναζήσουμε το παρελθόν...