Η σελίδα βρίσκεται υπό κατασκευή για νέο ξεκίνημα !!!

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009


Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Ομολογουμένος είμαστε μία περίρεγη φυλή εμείς οι έλληνες,και πραγματικά ξεχωριστή σε σχέση με τις άλλες ανα την υφήλιο.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν παρουσιάζει η εξέταση του πως αντιλαμβάνεται ο καθένας απο μας τον αθλητισμό. Είναι γνωστό τις πάσι ότι για μας ένα αθλητικό γεγονός είναι κατι παραπάνω από μία απλήγιορτή είναι μία ανάγκη επιβολής. Εξάλλου τα σημάδια ταύτισης μας μεαθλητικους στάρ είναι εύκολα εμφανη. Ας σκεφτούμε και κάτι άλλο. Olympic games λενε οι ξένοι στη διεθνή γλώσσα. Ολυμπιακοί αγώνες μεταφραζουμε εμείς. Παίζουν οι ξένοι αγωνιζόμαστε εμείς. Δηλάδη για τα άλλα έθνη είναι ένα παιχνίδι για μας κατι παραπάνω, ένας αγώνας. Αυτο το βλέπουμε και στις αντιδράσεις μας. Η απότομη εναλλαγή συναισθημάτων μας συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό. Δεν δυσκολευόμαστε να αποθεώνουμε τα αθλητικά προσόντα κάποιου και σύντομα να τον έχουμε κυριολεκτικά του πεταματού. Αγώνας σου λέει ο άλλος. Κάπου εκέι κρύβεται και η αιτιά τηςβίας στα ελληνικά γήπεδα. Είναι θέμα παίδειας. Σκεφτείτε το εξής:Οτάν κάποιος έχει ανάρμοστη συμπεριφορά σε έναν οποιοδήποτε χώροτο πιό συνηθισμένο που μπορεί να ακούσει είναι ‘καλα ρε πουβρίσκεσαι σε γήπεδο;’ Να η νοοτροπία των ελλήνων. Ζούμε και μεγαλώνουμε με την ιδέα οτί το γήπεδο είναι ο χώρος που όλα επιτρέπονται. Που όλα συγχωρούνται στο όνομα της νίκης.Έχει χαθεί πια το ‘ευ αγωνίζεσθαι’. Στα τέλη του 19ου αιώνα λίγοπρίν η Αθήνα αναλάβει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακους Αγώνεςο βαρώνος Πιέρ ντε Κουπερτέν είχε πει: ‘Το σημαντικό στον αθλητισμοδεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχη’ Ε, αυτο ακριβως εμεις οι έλληνες δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε. Κι ξερετε γιατι; Γιατι δεν μας το έμαθε κανεις. Δεν μας έπιασε κανεις να μας πει: ξέρετε κύριοι ο χώρος του αθλητισμου είναι για διασκέδαση κι όχι για εκτόνωσηΚι είναι και κάτι άλλο: Ο Φανατισμός αναπαράγεται και μέσο του αθλητικου τύπου. Τα μέσα αυτά που διαμορφώνουν συνειδησεις οφείλουν να είναι πιο προσεκτικά. Η τυφλή μερολειψεία που προωθείται από μερίδα του αθλητικού τύπου μόνο την υγειή ενημέρωση δεν πρεσβεύει. Και κάπως έτσι πλάθεται η νοοτροπία μας. Κάπως έτσι αδιαφορούμε για τα αθλητικά ιδεώδη.Και μετά έρχονται οι κύριοι κύριοι διοικούντες τον ελληνικό αθλητικόχώρο και αραδιάζουν τις απόψεις τους περί βίας των γηπέδων τάχα μουότι ενδιαφέρονται για αλλαγή πορείας.Οχι κύριοι δεν θέλει λόγια. Πράξεις θέλει. Μονο όταν θα μας κάνετεπολιτισμένα αθλητικως όντα τότε θα μιλάμε για υγειη αθλητισμό.Η νοοτροπία δεν κληρονομείται. Αντίθετα, χτίζεται. Για αυτο ας αρχίσουμε όλοι την αλλαγή πορείας πριν είναι ήδη πολύ αργα.
Κωτσέλης Δημήτρης

2 σχόλια:

kostas είπε...

dedomenwn olwn autwn mallon MALAKES eimaste kai oxi..periergi fylh..!

tzonakos είπε...

Πολυ μεγάλη η ευθύνη για την κακή νοοτροπία φέρει ο "αθλητικός τύπος" στην Ελλάδα που συντηρεί τον φανατισμό επειδη ακριβώς συντηρείται και ο ίδιος απο αυτόν.

Αν δεν υποχρεωθούν οι Σύλλογοι να εχουν τις μισές κερκίδες για παιδιά και οικογένειες που θα νιώθουν ασφαλείς να διασκεδάσουν αθλητικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ καμμία πρόοδος.

Ωραίο άρθρο, ειμαι σίγουρος οτι ήθελες και άλλα πολλά να πείς.