Μετά τα τελευταία ατυχή αποτελέσματα για την ΑΕΚ, είναι μία καλή ευκαιρία πιστεύω, να κάνω έναν απολογισμό για την 5ετία Ντέμη. Η αναδρομή που ακολουθεί, είναι πραγματικά μακροσκελής και θα κουράσει τους μη αεκτζήδες, αλλά τη θεώρησα σκόπιμη γα την καλύτερη τεκμηρίωση των απόψεών μου.
Ξεκινώντας λοιπόν την 1η σαιζόν, το 2004, με την αβεβαιότητα για το αύριο της ΑΕΚ να πλανάται και με τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες, ο Ντέμης έκανε απελπισμένες κινήσεις, με σκοπό την αξιοπρεπή συμμετοχή της ομάδας και γνωρίζοντας ότι θα είχε την υποστήριξη του κόσμου, όποια κι αν ήταν η βαθμολογική συγκομιδή.
Έφερε το Σάντος, ο οποίος στους 2 υπάρχοντες σταρ της ομάδας, Λύμπε και Κατσούρ, πρόσθεσε άλλους 2 σπουδαίους – αλλά δανεικούς - ποδοσφαιριστές, Ασουνσάο και Μπρ. Άλβες, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει μία αξιοπρεπή ομάδα, συμπληρωμένη κατά τα υπόλοιπα 7/11 με πολύ μέτριους (Κόντης, Τζιωτζτόπουλος, Σοάρες, Ρούσεφ, Πέτκοφ, Χιώτης, Κρασσάς, Σολάκης, Καπάνταης και ο παππούς Κωστένογλου), τους οποίους συμπλήρωσε με τους Χριστουγεννιάτικους Σέζαρ, Μάλμπασα και Ίβιτς.
Οι κινήσεις αυτές, δεδομένης της κατάστασης της ομάδας, ήταν μελετημένες και ορθολογικές (η ομάδα καλύφθηκε σε όλες τις θέσεις) και πάνω από όλα οικονομικές, με αποτέλεσμα να κυνηγήσει το πρωτάθλημα μέχρι την προτελευταία αγωνιστική. Με Γιδόπουλο ή Μελισσανίδη, πιθανώς και να το έπαιρνε, αλλά τότε για τους αεκτζήδες, ο Ντέμης ήταν ο Θεός τους.
Και ενώ ο κόσμος πίστεψε ότι η ομάδα είχε βρει το δρόμο της, οι κινήσεις της 2ης χρονιάς, χαρακτηρίζονται από έλλειψη προγραμματισμού και περίσσιας επιπολαιότητας.
Αφήνει τους 2 δοκιμασμένους και άκρως επιτυχημένους πορτογάλους να φύγουν, αντί να δώσει στη Μπενφίκα τα λεφτά που ζητούσε (δεν πρέπει να ήταν πάνω από 3-4 εκατομμ.) ή τον Κατσούρ τον οποίο επιθυμούσε διακαώς. Φέρνει αποτυχημένους από άλλες ομάδες (Σαπάνης, Λάκης), συνταγή που ακολούθησε και τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία επιτυχία, ασήμαντους από το εξωτερικό (Τσάνκο, Βιελνίσκι) λόγω πενιχρού μπάτζετ και χάρη σε έναν δαιμόνιο τεχνικό διευθυντή, που είχε στην ομάδα εκείνη την εποχή, τον Ίβιτς, έρχονται τζάμπα στην κυριολεξία, 2 Ιταλοί (Σορεντίνο, Τσιρίλο), που έμελλε να προσδώσουν στην ομάδα λίγη ποιότητα από αυτήν που χρειαζόταν μετά την πρώτη χρονιά. Ως εκ τούτου, η ομάδα έμεινε πάλι στους 4 ποιοτικούς (Λύμπε, Κατσούρ, Ιταλοί), χωρίς να κάνει κανένα βήμα εμπρός. Αποτέλεσμα, η κακή πορεία στην Ευρώπη, η δεύτερη θέση στην Ελλάδα ελλείψει τρίτου και το χειρότερο από όλα, το μέτριο ποδόσφαιρο!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και η σύγκρουση με τους οργανωμένους, τόσο για το γηπεδικό, όσο και για τις συλλήψεις, γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ομάδα. Και ενώ είχε δίκιο και στις 2 περιπτώσεις, δυστυχώς δεν κατάφερε να το αποδείξει, αφενός γιατί δεν βρήκε ποτέ ουσιαστική λύση για το νέο γήπεδο και αφετέρου, διότι παραήταν ρομαντικός για να πιστέψει ότι στον πόλεμο ενάντια στους χούλιγκανς θα έβρισκε συμπαράσταση από τις άλλες ΠΑΕ.
Εκτιμώντας ότι το μέτριο ποδόσφαιρο οφείλονταν στον Σάντος, ο Ντέμης αποφασίζει την 3η του χρονιά να κάνει, κατά τη γνώμη του, την κίνηση ματ. Να φέρει τον προφέσορα Φερέρ από την Ισπανία.
Οι κινήσεις όμως, παρά την παρουσία ακόμη του Ίβιτς στην ομάδα, δεν ήταν πάλι οι ενδεδειγμένες, κυρίως λόγω του πενιχρού μπάτζετ. Πωλείται ο Κατσούρ (αντί να δοθεί την προηγούμενη χρονιά με αντάλλαγμα τους Άλβες, Ασουνσάο) και με τα χρήματα αυτά πήρε το Λαγό, που έμελλε να γίνει το παλτό της δεκαετίας! Φέρνει τον παλαιάς κοπής μπαλαντέρ Τόζερ, τους ήδη αποτυχημένους Ντελίμπασιτς, Μαντούκα, τον άσημο Παουτάσο, το φέρελπι εκ της άσημης ποδοσφαιρικά Φινλανδίας Χετεμάϊ και ως αντικαταστάτη του Κατσούρ… το Ζήκο στη δύση της καριέρας του! Τα Χριστούγεννα, για να συμπληρώσει το καρέ, φέρνει και τους αποτυχημένους από τον ΟΣΦΠ Καφέ και Παππά.
Τελικά τερματίζει πάλι δεύτερος ελλείψει τρίτου, με αξιοπρεπή ομολογουμένως πορεία στην Ευρώπη, αλλά χωρίς να ξεφύγει πάλι από την αγωνιστική μετριότητα.
Την επόμενη χρονιά (4η), πέφτοντας στην παγίδα της αξιοπρεπούς – κατά τη γνώμη του - περσινής χρονιάς, βιάζεται να προσφέρει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στο Φερέρ, για να μην τον χάσει. Έτσι ο προφέσορας, γνωρίζοντας την τυφλή εμπιστοσύνη που του είχαν άπαντες (περιλαμβανομένου και του κόσμου είναι αλήθεια) και αντιλαμβανόμενος σε τι τριτοκοσμικό πρωτάθλημα βρισκόταν (που το ενίσχυαν οι προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας), πήρε το παιχνίδι πάνω του, κάνοντας τη μία βλακεία μετά την άλλη, αποδεικνύοντας τελικά ποιος πραγματικά ήταν!
Κατά αρχάς, πείθει το Ντέμη να διώξει τον Ίβιτς, ο οποίος προφανώς τον είχε πάρει χαμπάρι (άλλωστε όπως αποδείχθηκε, ήταν ο μοναδικός στην ομάδα σχετικός με το άθλημα επί εποχής Ντέμη μέχρι και σήμερα!) και διαφωνούσε ανοιχτά μαζί του. Φέρνει τον Ενσαλίβα ως το νέο Ζήκο, διώχνει τους αξιόπιστους Τσιρίλο, Μόρα για να φέρει τον άσημο αδελφό Άλβες και τον ανύπαρκτο Ασκάρατε. Απαγορεύει στο Ντέμη να πουλήσει το Λύμπε έναντι μεγάλου ποσού, φέρνει τον τελειωμένο Αρουαμπαρένα και το Ράμος ως το δεξί μπακ που έψαχνε η ομάδα από την εποχή του Μπορμπόκη! Επιπλέον, για να καλύψει τις τρύπες από τις αποδεσμεύσεις, φέρνει ό,τι σκουπίδι υπήρχε στην Ιβηρική (Μανού, Μορέτο κλπ). Συναινεί στο άνοιγμα του μπάτζετ για την έλευση του Ρίμπο, εμφανίζοντας μία ομάδα γερασμένη, αργή και χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον. Την τελευταία στιγμή, φέρνει και το Μπλάνκο ως έσχατη λύση!
Εμφανίστηκε λοιπόν μία ΑΕΚ μέτρια (αν και κέρδισε - μάλλον τυχαία – τα πρώτα παιχνίδια), η οποία μέρα με την ημέρα χειροτέρευε, από το αλλοπρόσαλλο κωουτσάρισμα και συμπεριφορά του προπονητή της. Αποτέλεσμα, να έρθουν τα πρώτα στραπάτσα σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το Φερέρ να βρίσκεται στην κυριολεξία στον κόσμο του και το Ντέμη να αποδέχεται, έστω και αργά, το μεγαλύτερο λάθος του, που εμπιστεύτηκε αυτόν τον άνθρωπο.
Μετά το Φερέρ, η ομάδα έκανε ένα πολύ καλό ντεμαράζ τερματίζοντας πρώτη, διότι πολύ απλά ο Κωστένογλου έκανε κάποια αυτονόητα που όλος ο κόσμος έβλεπε (πάντα ο κόσμος βλέπει πράγματα που δεν μπορούν να δουν οι προπονητές και η δαιμονοποίηση των προπονητών της κερκίδας για μένα είναι λανθασμένη) εκτός από τον αλαζόνα Ισπανό (μονιμοποίηση Μπλάνκο, Γεωργέα, Μάχο, αποπομπή Ράμος, Αρουαμπαρένα, Μορέτο κλπ). Οι χειρισμοί του Ντέμη στα πλέυ οφ που ακολούθησαν, στιγμάτισαν αδιαμφισβήτητα τη μέχρι τότε θητεία του.
Την 5η σαιζόν, ο Ντέμης αποφασίζει να εμπιστευτεί την ομάδα σε έναν νέο Έλληνα προπονητή, με ανύπαρκτες όμως εμπειρίες σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ένα προπονητή μάλλον υπερεκτιμημένο από τα ΜΜΕ, αφού και στην ΑΕΛ υπήρξαν εποχές που κυνηγήθηκε από τους οπαδούς, ενώ την τελευταία χρονιά, με αξιοπρεπές μπάτζετ, σοβαρή διοίκηση και με μέτριους αντιπάλους, κατάφερε να μην μπει ούτε στα πλέυ οφ! Οι μεταγραφικές κινήσεις, αν και είχε όλο το χρόνο δικό του (αφού είχε συμφωνήσει πριν το τέλος της προηγούμενης σαιζόν) για να τις προγραμματίσει, χαρακτηρίζονται από επιπολαιότητα και πολύ κακή εκτίμηση τόσο του ήδη υπάρχοντος, όσο και του νεοφερμένου έμψυχου δυναμικού.
Από πού να αρχίσεις; Από την εκτίμηση ότι οι Ράμος, Λαγός, Χετεμάϊ και Αρουαμπαρένα θα του ήταν χρήσιμοι; Από το γεγονός ότι αντιλήφθηκε την ανυπαρξία μόνο του τελευταίου ετεροχρονισμένα και τον αντικατέστησε με πανάκριβο ποδοσφαιριστή των ίδιων ακριβώς χαρακτηριστικών (Χουανφράν); Από την εκτίμηση ότι η ομάδα δεν χρειαζόταν άλλο μπακ; Από την εκτίμηση ότι με τους Ρίκα, Πλιάτσικα και Καφέ δεν χρειαζόταν άλλο αμυντικό χαφ; (τον Ενσαλίβα τον είχε ήδη καταδικάσει, ενώ τους Πελετιέρι, Μπασινά τους πήρε τελευταία στιγμή με τα λεφτά του Παπασταθόπουλου, ο οποίος όπως φάνηκε τελικά πωλήθηκε πολύ αργά). Από την εκτίμηση ότι με τους Λαγό, Χετεμάϊ, Μπέρνς και τον τραυματία Μαντούκα, είχαν καλυφθεί οι θέσεις των επιθετικών χαφ; Από την εκτίμηση ότι ο Σκόκο είναι χαφ; Από την εκτίμηση ότι ο Τζεμπούρ θα αντικαθιστούσε το Ρίμπο; Είναι αλήθεια βέβαια ότι η διοίκηση, ακόμη και τούτη τη χρονιά και παρά τα καλά έσοδα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, τις αποδεσμεύσεις ακριβών συμβολαίων, αλλά και τα διαρκείας, δεν έριξε το ρευστό που πιθανώς να ήθελε αρχικά το επιτελείο του Δώνη για να κάνει το σχεδιασμό του και όταν αποφάσισε να το ρίξει, ήταν πολύ αργά, με αποτέλεσμα να γίνουν βιαστικές κινήσεις σε θέσεις που δεν πονούσε η ομάδα.
Αποτέλεσμα, η ομάδα να εισέλθει στο πρωτάθλημα χωρίς αξιόπιστα μπακ, χωρίς αξιόπιστα αμυντικά χαφ, με ανύπαρκτα επιθετικά χαφ και 4 πρωτοκλασάτους επιθετικούς. Τα αποτελέσματα γνωστά. Η ομάδα να αποκλειστεί αμέσως από την Ευρώπη από ασθενέστερο αντίπαλο, να έχει μείνει πολύ πίσω στη βαθμολογία από τόσο νωρίς και το χειρότερο, να εξακολουθεί να μην παίζει μπάλα.
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω φυσικά αυτονόητο. Ο Ντέμης, μετά την 1η του χρονιά, δεν κατάφερε σε καμία από τις επόμενες να δημιουργήσει αξιόλογη ομάδα ικανή τα διεκδικήσει τον τίτλο. Εν κατακλείδι απέτυχε. Απέτυχε οικτρά γιατί:
1. Δεν εκτίμησε σωστά τις ικανότητες των προπονητών που εμπιστεύτηκε τις τύχες της ομάδας.
2. Ακολούθησε μία τέτοια φιλοσοφία σχετικά με το μπάτζετ (ξοδεύουμε μόνο όσα εισπράττουμε), που μπορεί να βόλεψε τους χρηματοδότες, αλλά σε καμία περίπτωση την ομάδα. Δεν θυμάμαι να κέρδισε ποτέ ομάδα τίτλο μόνο χάρη στα έσοδά της. Άλλωστε, πώς ήταν δυνατό να περιμένει 35.000 διαρκείας χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα; Προφανώς, δεν εκτίμησε ότι τα διαρκείας αυτά θα μπορούσαν να έρθουν (ο κόσμος το απέδειξε), μόνο μετά από τίτλο και ουσιαστικές μεταγραφές.
3. Δεν αντέδρασε στη φυγή του Ήλια Ίβιτς, οι επιλογές του οποίου είχαν βοηθήσει την ομάδα μέχρι τότε και σίγουρα δεν θα επέτρεπαν τα τραγελαφικά της 2ης χρονιάς Φερέρ και της φετινής.
4. Προέβη σε πωλήσεις αστεριών της ομάδας σε λανθασμένες χρονικές στιγμές. (Κατσούρ, Λύμπε και Παπασταθ.) και με μικρότερα ωφέλη από αυτά που θα μπορούσε να αποκομίσει.
5. Επένδυσε σε περισσότερους από αυτούς που μπορεί να αντέξει μία σύγχρονη ομάδα, γερασμένους ποδοσφαιριστές.
6. Βασίστηκε σε αποτυχημένους ποδοσφαιριστές που είχαν εκδιωχθεί από ισοδύναμες ομάδες και πρωταθλήματα (ΟΣΦΠ, Μενφίκα κλπ).
7. Βασίστηκε σε δανεικούς ποδοσφαιριστές, γεγονός που δεν επέτρεψε τη δημιουργία προοπτικών και μείωσε το προφίλ της ομάδας.
8. Δεν κατάφερε ποτέ να αποβάλει την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή, γεγονός που είχε επιπτώσεις στις ισορροπίες της ομάδας (οι παίκτες άνω των 32 δεν πρέπει να τον είδαν ποτέ ως πραγματικό πρόεδρο).
9. Δεν χειρίστηκε ορθά το ζήτημα των οργανωμένων, με αποτέλεσμα το βαρύ κλίμα στα ματς, τις τιμωρίες και φυσικά τη μείωση των εσόδων.
10. Δεν κατάφερε να βρει τη λύση στο γηπεδικό και κατά συνέπεια να αποκλείσει τις αντίθετες απόψεις.
11. Δεν κατάφερε να βρει τη λύση, μέχρι σήμερα, ούτε στο προπονητικό, αν και πιο εύκολη περίπτωση από το γηπεδικό και ενώ όπως φάνηκε, υφίσταται χρηματοδότης από το 2004.
Δυστυχώς αποτύχαμε απομένει πλέον να ομολογήσει και να ακολουθήσει το γιωργάκη στα «ένδοξα» έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου!
Όσο για μας τους οπαδούς, σίγουρα θα τον θυμόμαστε μόνο ως τον ποδοσφαιριστή σύμβολο και ως τον άνθρωπο που έσωσε την ομάδα από τη χρεοκοπία.