Διάβασα ένα εξαιρετικό άρθρο προβληματισμού του φίλου blogger Αλέξανδρου σε σχέση με την κακή ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, με αφορμή και τις δηλώσεις Ρατζίνσκι σε βέλγικη εφημερίδα περί στημένων παιχνιδιών στην Ελλάδα. Αναφέρει αρκετά κωδικοποιημένα σημεία στα οποία πάσχει το πρωτάθλημά μας. Συμπτωματικά, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης που έκανα για να φτιάξω ένα άρθρο για το ματς Μάντσεστερ Σίτι-Λίβερπουλ, έπεσα πάνω στα στατιστικά του ματς και αμέσως θυμήθηκα κάποια από αυτά που έλεγε ο Αλέξανδρος στο παραπάνω άρθρο του, ενώ και η σύγκριση με τα αντίστοιχα στατιστικά των ελληνικών ματς ήταν αναπόφευκτη. Προσέξτε:
Manchester City-Liverpool : 2-3
Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσιάστηκαν από την εφημερίδα The Guardian, στο ματς αυτό έγιναν συνολικά 23 φάουλ (11 από τη Σίτι και 12 από τη Λίβερπουλ)
Μόλις συνειδητοποίησα πόσο λίγα είναι τα φάουλ σε σύγκριση με τα ελληνικά ματς, αποφάσισα να επιλέξω ένα ακόμη ματς της ίδιας αγωνιστικής για να δω αν και εκεί σφυρίχτηκαν ανάλογα φάουλ. Επέλεξα τυχαία το Έβερτον-Νιούκασλ. Δείτε:
Everton-Newcastle : 2-2
Σύμφωνα με τα στατιστικά της ίδιας εφημερίδας, στο ματς έγιναν συνολικά 33 φάουλ (18 από την Έβερτον και 15 από τη Νιούκασλ).
Συνολικά φάουλ στα δύο παραπάνω ματς : 23+33=56
Μήπως κάποιοι αρχίσατε να υποπτεύεστε πού το πάω; Σωστά μαντέψατε λοιπόν. Ένα μόνο ελληνικό ντέρμπι αρκεί για να σφυριχτεί ο αριθμός των φάουλ που σφυρίζονται σε δύο ματς του αγγλικού πρωταθλήματος! Δείτε:
- ΑΕΚ-Παναθηναϊκός : 2-1
32 φάουλ η ΑΕΚ, 22 ο Παναθηναϊκός. Σύνολο : 54
- ΠΑΟΚ-ΑΕΚ : 1-1
22 φάουλ ο ΠΑΟΚ, 32 η ΑΕΚ. Σύνολο : 54
- ΠΑΟΚ-Άρης : 1-0
26 φάουλ η κάθε ομάδα. Σύνολο : 52
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ : 2-0
26 φάουλ ο Ολυμπιακός, 31 η ΑΕΚ. Σύνολο : 57
Πηγή : Galanis Sports Data
Και για να μην πείτε ότι συγκρίνω δύο απλά ματς της Πρέμιερ Λιγκ με τα πιο σκληρά ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, κοιτάξτε τα φάουλ του μεγάλου φετινού ντέρμπι Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ.
Liverpool-Manchester U : 2-1
10 φάουλ η Λίβερπουλ, 18 φάουλ η Μαντσεστερ. Σύνολο μόλις 28! (Πηγή : The Guardian)
Νομίζω ότι οι συγκρίσεις των αριθμών εξηγούν πολλά πράγματα για το άθλιο θέαμα που παρακολουθούμε τις περισσότερες φορές στην Ελλάδα. Ο διαιτητής είναι μέρος του παιχνιδιού. Αγωνίζεται και αυτός και πρέπει να βοηθά με τον τρόπο που σφυρίζει στο να γίνει καλύτερο παιχνίδι.
~ ~ ~ ~
Φυσικά και δεν "ανακάλυψα την Αμερική" με τα παραπάνω. Είναι γνωστό ότι στην Αγγλία οι διαιτητές σφυρίζουν πολύ λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Από άποψη σκληρότητας μάλιστα, τα αγγλικά ματς συχνά είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τα ελληνικά. Κι όμως, το ότι οι διαιτητές δεν σφυρίζουν συνέχεια έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν περισσότερα γκολ και να παρουσιάζεται καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα, που τελικά είναι και το ζητούμενο. Αντιθέτως στην Ελλάδα, έχουμε ήδη παρακολουθήσει 4 μεγάλα ντέρμπι και το αποτέλεσμα ήταν να πονέσουν τα μάτια μας από τα πολλά φάουλ και τις συνεχείς διακοπές του αγώνα, τις περισσότερες φορές επειδή ο διαιτητής ήθελε να σταματήσει τη ροή του αγώνα και να ελέγχει το ματς απόλυτα.
Θυμάμαι ότι παλιότερα διαφωνούσαμε αρκετά συχνά με τον φίλο don Quixote ως προς την αξία των αριθμών στο ποδόσφαιρο. Εκείνος έλεγε ότι καλά είναι και τα νούμερα αλλά η μπάλα είναι μπάλα. Είναι θέαμα, είναι αδρεναλίνη, είναι αγωνία, είναι ατμόσφαιρα και όχι αριθμητική. Εγώ πίστευα ότι τα στατιστικά του ποδοσφαίρου είναι εξαιρετικά χρήσιμα και λένε πολλές αλήθειες. Πλέον πιστεύω ότι λένε πολλές αλήθειες, αρκεί να ξέρουμε να τα "διαβάζουμε" σωστά.
~ ~ ~ ~
Και μιας και πιάσαμε την αριθμητική σήμερα, να τονίσω ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Χιλιανός στόπερ του ΠΑΟΚ Πάμπλο Κοντρέρας δεν έχει κάνει ούτε ένα φάουλ μετά τις 5 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος στις οποίες έπαιξε βασικός! Και φυσικά δεν έχει αντικρίσει ακόμη την κίτρινη κάρτα. Εύγε! (Πηγή)
by Stepas
4 σχόλια:
πολύ καλό ποστ!
πριν χρόνια διάβαζα σε κάποιο αθλητικογράφο που εμπιστεύομαι:
"το πρωτάθλημα μάς είναι από τα πιο βρώμικα της Ευρώπης", "τα σκληρά φάουλ δεν τιμωρούνται από τους διαιτητές όπως πρέπει", κλπ κλπ...
και είχα προβληματιστεί...
με έπεισε όμως!
και πλέον το ίδιο λέω κι εγώ: έχουμε από τα πιο βρώμικα πρωταθλήματα της Ευρώπης και οι ποδοσφαιριστές, ειδικά οι επιδέξιοι, δεν προστατεύονται όπως θα έπρεπε από τους διαιτητές!
το ποστ σου εμμέσως δείχνει πόσο βρώμικο είναι το πρωτάθλημά μας
(γιατί μετράει και το πόσο ΔΕΝ σφυρίζουν πχ στην Αγγλία)
και ακριβώς το ίδιο, η ίδια παπαριά ίσχυε και όταν έβλεπα μπάσκετ: στην Ευρώπη σφύριζαν λιγότερο, άφηναν περισσότερο το physical game ενώ τιμωρούσαν πολύ πιο αυστηρά το αντι-αθλητικό/βρώμικο παιχνίδι!
Σ'ευχαριστώ geokalp!
Πράγματι στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο είναι πολύ βρώμικο. Οι παίκτες βαράνε στο ψαχνό. Οι διαιτητές σφυρίζουν συνέχεια και ανακόπτουν τη ροή του αγώνα με αποτέλεσμα να βλέπουμε μέτριο έως κακό θέαμα. Αυτό γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον επειδή θέλουν να ελέγχουν το παιχνίδι για να μην τους "ξεφύγει". Δεύτερον βολεύει και τους παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κακή φυσική κατάσταση κι έχουν συνηθίσει να παίρνουν το σφύριγμα κάθε φορά που πέφτουν.
Είναι ακριβως όπως το λες. Στην Αγγλία οι διαιτητές σφυρίζουν πολύ λιγότερο αλλά τα βρώμικα μαρκαρίσματα τιμωρούνται αυστηρότατα. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, οι διαιτητές σφυρίζουν πολύ και δεν τιμωρούν το βρώμικο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε ένα άθλιο πρωτάθλημα από πλευράς θεάματος.
Εξαιρετικό άρθρο, μπράβο.
Οντως πονάνε τα μάτια μας απο τα πολλά φάουλ που συνέχεια σταματούν τον αγώνα.
Και το επιβεβαιώνουν αυτο οι αριθμοί.
Δείτε τι γίνεται στο μπάσκετ :
Απο 30 χρόνια και βάλε κρατούν στατιστικά.
Δείτε το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ και αυτο του ποδοσφαίρου !
Οσοι λένε οτι "η μπάλα ειναι μπάλα" απλά ερεθίζονται απο την φανατίλα και δεν τους νοιάζει κανένα νούμερο εκτός απο το ποσα έβαλε -γκολ- η ομάδα τους.
Στο μπάσκετ μετράνε τα πάντα αλλα και εκει η μπάλα ειναι μπάλα ! Η μήπως διαφωνεί κανείς ;
Εχουμε ομάδες που άνετα στέκουν μόνιμα μέσα στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης κάθε χρόνο αλλα στο ποδόσφαιρο είμαστε για γέλια.
Μήπως θα έπρεπε να λάβουν οι προπονητές και ο κόσμος τα στατιστικά του ποδοσφαίρου λίγο πιο σοβαρά ;
Για να γίνει αυτο χρειάζονται άνθρωποι με όραμα, με όρεξη να αναμορφώσουν όλον τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το ποδόσφαιρο. Δεν εννοώ Γκαγκάτσηδες φυσικά.
- Οχι την "μπάλλα", αλλα το ποδόσφαιρο. Με μπάλλα παίζονται πολλά. Επιτέλους η πολλή τεστοστερόνη θα μας σκοτώσει ρε άντρακλες της "μπάλας".
Ωπα ρε σεις ! Φοβηθήκαμε.
Ο Κοντρέρας ούτε ένα?Θα κατηγορηθεί σε λίγο άς αρχίσει σιγα-σιγά και αυτός να μη χαλάσει η πιάτσα!!!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου